První zápas Lukáš Krpálka na OH začíná dne v 15.42

První zápas Lukáš Krpálka na OH začíná dne v 15.42 Zdroj: ČTK

Lukáš Krpálek, zlatý medailista z Ria, děkuje fanouškům v olympijském parku na Lipně, kam zamířili čeští sportovci po návratu z Brazílie
Judista Lukáš Krpálek oslavil v Českém domě zisk zlaté olympijské medaile.
Lukáš Krpálek slaví velké vítězství na olympiádě v Riu
Michael Phelps se raduje i se zisku stříbrné medaile v závodě 100 m motýlek
Michael Phelps vyhrává zlatou medaili na polohovce na 200 m.
9
Fotogalerie

Nejvíce za zlato v Riu bere plavec ze Singapuru – 18 milionů. A český vítěz Krpálek?

Závodí se na olympiádě v Rio de Janeiru i pro peníze, nebo pouze pro čest a slávu? Jak v kterém případě. Za zlato berou nejvíc ze všech sportovci Singapuru - jejich vítězný plavec Joseph Schooling dostal v přepočtu téměř 18 milionů korun. Náš skvělý judista Lukáš Krpálek bude odměněn 1,75 miliony. Ale fenomenální americký plavec Michael Phelps získá za jednu zlatou v přepočtu jen 600 tisíc korun a ještě musí peníze zdanit. Britové či sportovci ze Švédska nedostávají za medaile dokonce žádné prémie.

Nejštědřejší bývají při finančním odměňování země, které mají jen několik výjimečných sportovců a navíc jsou relativně bohaté. Nebo je pro ně sport určitou formou propagandy.

Jednoznačně nejvíce mohou získat za zlato sportovci bohatého Singapuru a to až 1 milion singapurských dolarů, což je podle aktuálního přepočtu téměř 18 milionů českých korun. Plavec Joseph Schooling, který získal minulý pátek zlato v závodě na 100 metrů motýlek, se navíc stal národním hrdinou, protože to bylo vůbec první zlato pro Singapur v celé olympijské historii. Čekají ho proto další velmi lukrativní reklamní smlouvy a v podstatě je doživotně finančně zajištěn.

Desetkrát méně, přesně 1 750 000 korun, dostane za zlatou medaili skvělý český judista Lukáš Krpálek. Za stříbro dostávají čeští sportovci 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun. V celkovém srovnání s ostatními zeměmi jsou na tom ale naši sportovci ještě poměrně slušně. I když přes 12,2 milionu korun za zlato v Ázerbájdžánu je nesrovnatelně víc.

Například z Norů měly slíbeny peníze pouze házenkářky za postup do semifinále, což se jim podařilo. Ostatní nedostanou nic. Podobně jsou na tom Švédové či členové letos extrémně úspěšné výpravy Velké Británie. Jejich národní olympijský výbor nevypsal žádné prémie za medaile.

Za medaile ale nedostávají sportovci pouze peníze. V Malajsii je to za vítězství zlatá cihla v hodnotě 600 tisíc amerických dolarů (14,4 miliony korun). Za zlato se kromě peněz bere doživotní renta v Jižní Koreji. To samé dostává sportovec v Maďarsku od svých 35 let věku. V Thajsku a na Filipínách chodí podobné peníze celých 20 let po dosaženém úspěchu. Jinde dávají státy k medailím i auta či pozemky na stavbu domu.

Nejvíce ale zhodnotí medaile samotní sportovci tím, že většinou získají po úspěchu na olympiádě lukrativní reklamní smlouvy hned od několika firem.

Většinou se peníze za medaile nedaní, ale velmi specifické je to pro sportovce USA. Ti nejenom že za medaile neberou ve srovnání s ostatními moc (zlato za 25 tisíc dolarů, stříbro je za patnáct a bronz za 10 tisíc dolarů), ale stát jim daní nejenom peníze za výhru, ale dokonce se vyměřuje daň i za hodnotu samotných medailí.

Američtí zákonodárci se to pokusili už několikrát změnit, ale ještě žádný návrh neprošel Kongresem. Gymnastka Simone Bilesová, která získala v Riu 4 zlaté a jednu bronzovou medaili, tak musí za každé jednotlivé vítězství odvést daň 9900 dolarů. Ani ona, ani už legendární plavec Michael Phelps (v Brazílii 5 zlatých a jedna stříbrná), ale samozřejmě nebudou nijak „trpět“, protože si sportem vydělali už hodně peněz. Majetek Phelpse se odhaduje až na 55 milionů dolarů. I když ani to není moc ve srovnání s tím, kolik berou americké hvězdy basketbalové NBA. Carmelo Anthony z týmu New York Knicks, který v Riu také hraje, dostane jen od svého klubu za sezonu 2016-2017 plat 25 milionů dolarů.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>> 

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>