Bude Martina Sáblíková reprezentovat Brunej?

Bude Martina Sáblíková reprezentovat Brunej? Zdroj: Michal Kořán, Profimedia.cz

Máte dost prachů? Kupte si celý národní sportovní tým! Pojede Sáblíková za Brunej?

Skutečně si myslíte, že na některých mistrovstvích světa či olympijských hrách startují národní týmy? Nebo je to pouze kamufláž a hymna se hraje pro někoho jiného? Dnes o výsledcích ve sportu rozhodují kromě pilného tréninku, talentu a štěstí, také (bohužel) doping a peníze. Hodně peněz. Dokonce si můžete pořídit celý olympijský tým. To už sice pozbývá smyslu, ale lze to. Příkladem je házenkářský tým emirátu Katar na olympiádě v Riu.

Fanoušci házené, na rozdíl od naprosté většiny ostatních lidí, znají zřejmě jméno Danijel Šarić. Je mu 39 let a je to původem bosenský Srb. A také je to svým způsobem rekordman – stihl už reprezentovat Srbsko, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu a teď Katar. Jak je to možné? Peníze, hodně peněz. Šarić se nestěhoval z jedné země do druhé (od roku 2009 ostatně hraje v katalánském klubu FC Barcelona), ale hrál za národní tým toho, kdo prostě lépe zaplatil.

Slova o národních týmech samozřejmě v některých příkladech dál platí, ale do sportu se dostávají metody, které staví skutečné reprezentace na hlavu. Sledujte například v Riu atlety Turecka – krásná přehlídka afrických národů. Nákupy za posledních několik let.

Házenkáři Kataru jsou ale skutečným unikátem.

Trenér (jak jinak) je ze Španělska. V sestavě 14 hráčů jsou jen 3 Katařani. Kromě jiných zde najdeme dva Černohorce, dva Syřany, Egypťana, Francouze, Kubánce, bosenského Srba, Španěla či muslimského Bosňáka. Původním záměrem bylo koupit i několik Dánů, ale to zkrachovalo. Zatím.

Kromě peněz je trik celkem jednoduchý, protože pravidla mezinárodních sportovních federací to umožňují. V případě házenkářů stačí, že tři roky nehrajete za žádný národní tým a pak můžete nastoupit za jiný. Občanství vám vyřídí v některých zemích bleskově, jako kdyby imigrační předpisy vůbec neexistovaly.

V Kataru se navíc bude hrát v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale. Už teď se po světě nakupují hráči, je potřeba přece alespoň trochu uspět, že?

Je to sice sci-fi, ale představme si, že naše skvělá rychlobruslařka Martina Sáblíková startuje na ledovém oválu za bohatou Brunej? Hloupost? Jistě. Ale není to úplně nemožné. Byla by to pouze otázka rozhodnutí a peněz.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>> 

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>