Jeff Lemire: Essex County

Jeff Lemire: Essex County Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Životy všech protagonistů ukazují, že proti bolesti a samotě se dá bránit empatií a soucitem.
Sychravá krajina a venkov posetý osamocenými farmami tvoří kulisy rodinné ságy, v níž se osudy postav protínají na ploše jednoho století.
Osiřelý chlapec vyrůstá se strýcem, s nímž si moc nerozumí, před realitou utíká do světa fantazie a obléká se do superhrdinského kostýmu.
Z bratrů, kteří kdysi tvořili hokejový tým, se stali zahořklí samotáři rozdělení vzájemnou křivdou.
4
Fotogalerie

Kanadská kniha desetiletí: hokej, beznaděj, prostě komiks jedna báseň

Jedním z nejočekávanějších komiksových titulů tohoto podzimu je bezpochyby Essex County, poněkud depresivní, ale o to poetičtější komiksový epos Jeffa Lemireho. Ten se stal podle ankety Canada Reads nejlepším románem desetiletí a převálcoval i všechny beletristické soupeře. Aby ne, jde totiž o vyprávění o kanadské duši.

Jeff Lemire patří v současnosti k nejopěvovanějším scenáristům amerického komiksu. Jeho záběr je pozoruhodný; umí psát jak mainstreamové opláštěnkované superhrdiny, tak civilní komiksy, které také kreslí. Nejzářnějším příkladem je ponuré Essex County, komiks, který právě vydala Paseka v překladu Martiny Knápkové.

Venkov, samota a hokej

Celé je to o hokeji, který je nedílnou součástí Kanady ve městech i na venkově. Hokej je často jediným pojítkem jinak osamělých hrdinů obývajících pochmurný kanadský venkov. Lemireho jednoduchá černobílá kresba skvěle vystihuje prázdnotu plnou polí a traktorů a zatvrzelých lidí, kteří spolu neumějí komunikovat, jak by chtěli.

První z příběhů popisuje trudný život osiřelého chlapce Lestera, který skončil na farmě se svým strýcem zemědělcem. Rád by byl superhrdinou, a tak v pláštěnce a masce krmí slepice a čeká na invazi mimozemšťanů. Po večerech o tom kreslí komiksy. Strýc si s ním neví rady, a tak žijí osaměle vedle sebe.

Hokej, farmy a stáří

Střih, a ocitáme se u Loua Lebeufa, ve stejné krajině, jen hrdinou příběhu je takřka hluchý stařec bilancující svůj život a vztah s bratrem Vincem. Hráli spolu profesionálně druholigový hokej v Torontu a Lou se zamiloval do bratrovy manželky, což vedlo k tomu, že spolu pětadvacet let nepromluvili.

A pak je tu příběh Lebeufovy domácí ošetřovatelky Anne, která zná všechny zpřetrhané vazby ve svém revíru a jež se snaží napravit letité křivdy, i když se jí o to nikdo neprosí. Právě její závěrečný příběh ukáže, jak spolu souvisejí předchozí příběhy, a přináší katarzní odhalení, která mohou, ale také nemusejí změnit životy všech jednajících postav.

Za vším hledej hokej

Kdo je Lesterův utajený otec? Kdo je skutečně otcem dcery Vince Lebeufa? A jaký je původ domácí ošetřovatelky Anne? Na všechno Lemire v závěru odpoví a čtenář musí uznale pokývat hlavou nejen nad jeho vypravěčskou zručností, ale také nad smutkem, který se vznáší nad Essex County, krajinou plnou dřiny a zarytého osamění přerušovaného jen chvílemi na ledu či před televizí při sledování hokejových zápasů.

Nezáleží na tom, kolik je Lemireho protagonistům let; nechtěli byste se ocitnout v kůži žádného z nich. Přitom nejde o nesympatické postavy, jsou to jen hrdinové všedních dní, kterým to osud vůbec neulehčil. Pakliže si právě tuto knihu Kanaďané zvolili za tu nejlepší za celé desetiletí, můžeme jen konstatovat, že toho o Kanadě moc nevíme. Essex County nám toho prozradí v popisu prakticky celého 20. století možná víc, než chceme vědět. Ale to nejdůležitější jsme minimálně tušili – hokej je pro Kanaďany vším a je to možná právě jenom led, co je drží nad vodou.