The Jeremy Winston Chorale překvapil diváky na zahajovacím koncertu festivalu Prague Proms

The Jeremy Winston Chorale překvapil diváky na zahajovacím koncertu festivalu Prague Proms Zdroj: ČNSO

The Jeremy Winston Chorale překvapil diváky na zahajovacím koncertu festivalu Prague Proms
The Jeremy Winston Chorale překvapil diváky na zahajovacím koncertu festivalu Prague Proms
2
Fotogalerie

Tomu by se divil i Bůh: Americký gospel na festivalu Prague Proms téměř zbořil Obecní dům

Gospel je hudební žánr, který používá texty náboženské povahy a vznikl v Americe v černošských kostelích. Ovšem to, co v pátek večer předvedl na zahajovacím koncertu festivalu Prague Proms jeden z nejlepších světových gospelových sborů The Jeremy Winston Chorale, tomu by se musel divit i samotný Bůh. Sbor společně s Českým národním symfonickým orchestrem téměř zbořil Smetanovu síň pražského Obecního domu. Elektrizující atmosféra překonávala i rockové koncerty.

The Jeremy Winston Chorale byl založen v roce 2012 a ten samý rok vyhrál v kategorii gospel prestižní a největší světovou soutěž ve sborovém zpěvu, The World Choir Games v americkém Cincinnati. Několik také vystoupil pro bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu v Bílém domě a v Praze už vystoupil před třemi lety. Tentokráte ale dirigent a šéf souboru Jeremy Winston přivedl jinou sestavu a představil jiný repertoár.

Na koncertu zazněly gospelové hity jako Anthem of Praise a Healing od Richarda Smallwooda, Hosanna! Kirka Franklina, Blessings of Abraham Donalda Lawrence, Every Praise Hezekiaha Walkera či Even Me od Michaela Reida. Navíc zaznělo několik přídavků, které očekávanou dobu koncertu prodloužily až o půl hodiny.

Američtí hudebníci a zpěváci v Praze předvedli, proč jsou dnes podle odborných hudebních časopisů a webů považováni za jeden z nejlepších gospelových sborů světa. Pěveckou a instrumentální virtuozitu doplnila neobvyklá živočišnost, v některých momentech by se to dokonce dalo popsat jako „hudební zvířeckost“. Proto byla interakce s publikem takřka okamžitá a vydržela po celou dobu koncertu. Diváci v Obecním domu tancovali, křičeli, mávali, zpívali a pískali. Mnoho populárních či rockových skupin by mohlo závidět atmosféru koncertu, která zde panovala.

Udržet krok se souborem, který se svým způsobem snažil „zbořit“ Smetanovu síň známého českého koncertního místa, bylo proto těžké i pro hudebníky Českého národního symfonického orchestru. Tomu se to ale podařilo s bravurou. Stejně jako sólovým zpěvákům Merkellu Williamsovi či LaVonte Heard, u jejichž zpěvu panovalo v sálu místy absolutní ticho, které pak vystřídaly nadšené hlučné ovace.

ČNSO vsadil při zahájení 15. ročníku festivalu Prague Proms poměrně netradičně na gospel, ale byla to šťastná a dobrá volba. Pro diváky to bylo neobvyklé letní osvěžení a zábava, která byla ale podložena vynikajícími hudebními a pěveckými výkony. 

Celý program festivalu Prague Proms najdete na stránce www.pragueproms.cz