Video placeholde

Forman: Za Havla jsme byli hrdinové, a teď se stydíme. Tátův dárek mi ovlivnil život, Národní divadlo mě nebaví

Herec a divadelník Petr Forman pořád jezdí na skateboardu. Dal mu ho jeho otec Miloš Forman, a tím změnil jeho život. Volnomyšlenkářství, snaha jít proti zaběhnutým normám a hledání nových cest ho provází divadelní kariérou. Říká, že Národní divadlo ho nebaví. Na cestách s představením Deadtown řídí kamion, a přitom vlastně odpočívá. A vzpomíná na doby Václava Havla, kdy přijel do zahraničí a byl hned za hrdinu. Teď se ale spíš stydí.

Prezident totiž vychovává národ a Miloš Zeman to nedělá dobře. Forman zmiňuje vulgarity, které působí i na jeho děti. Ty si pak prý říkají, proč by tak nemohly taky mluvit, a to je nebezpečné. Podobně na lidi podle Formana funguje i prezidentovo údajné lhaní. Říká, že nechce takového prezidenta, ale jeho voliče nekritizuje. Mrzí ho ale, že ve světě oproti době Václava Havla výrazně ztrácíme.

Forman přitom zdůrazňuje, že si váží lidí a řemesla. Divák prý i v divadle rozezná dobré a špatné řemeslo. Sám ví, kolik je za uměním práce a že umělci jsou na tom často hůř než prodavači v obchodech. I tak je ale pro něj důležité dělat nové věci a nebát se plnit si sny.

Forman popisuje, že jemu se to v inscenacích daří, a snaží se o to i v rámci divadelního festivalu Arena, který právě probíhá na Smíchově a kde chtějí tvůrci vtáhnout diváky do jejich světa. Klíčové jsou podle Formana i moderní technologie, bez kterých by mohlo divadlo ztratit mladé lidi. Toho se bojí a dodává, že by si přál dělat divadlo tak, aby na něj chodili lidi jako na fotbal.

Co Petra Formana stále baví na skateboardu? A proč ho nebaví Národní divadlo? V čem je pro něj důležitá práce a řemeslo a proč se možná necítí jako klasický umělec? A čím mu vadí prezident Zeman?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>