Zpěvačka Celeste Buckingham.

Zpěvačka Celeste Buckingham. Zdroj: Facebook

Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Post Malone vystoupí na Sziget 2019.
100
Fotogalerie

Na festival Sziget jedou čeští ranaři Pipes and Pints a slovenská hvězda Celeste Buckingham

V letošním programu legendárního festivalu Sziget se objevilo první české jméno. Pražská rock'n'rollová kapela Pipes and Pints vystoupí poslední den sedmidenní akce, v úterý 13. srpna, ve stejný den jako například Foo Fighters nebo Twenty One Pilots. Slovensko bude zastupovat popová kráska Celeste Buckingham. Festival ohlásil celou třicítku jmen pro Europe stage, příjezd monumentální show Elrow a zveřejnil program oblíbeného dějiště taneční hudby Colosseum. Sziget také opět nabídne pestrý nehudební program, moderní cirkus, divadla i pouliční umění všeho druhu. Navíc stále zůstává vyhrazeno ještě jedno místečko pro českou kapelu, vítěze soutěže Jednou ranou na Sziget. Festival v maďarské Budapešti se koná od 7. - 13. srpna.

Organizátoři multižánrového festivalu Sziget zveřejnili program pro menší pódia. Potěšili fanoušky elektronické taneční hudby sestavou pro designové Colosseum. Celá třicítka producentských jmen jako například britská ikona John Digweed nebo Marco Bailey, si na Szigetu vytvoří království v kruhové pevnosti postaveném výhradně z palet. Do ostrovního areálu se vrací také legendární španělská show Elrow, která fascinuje svojí barevností a pompézností útočí na všechny smysly, a vloni uchvátila nemalou část fanoušků taneční scény. Na ostrově uprostřed maďarské metropole však nepůjde jen o hudbu. Hudebnímu programu tu poměrně zdařile sekunduje ten nehudební. Sziget každoročně láká i na moderní cirkus, divadla, pouliční umění všeho druhu včetně francouzského souboru Les Commandos Percu, který představí post-apokalyptickou pyrotechnickou show Silence!

Ještě jedno místo pro českou kapelu

Obří festival se rok co rok pyšní velkými hvězdami, letošní ročník láká na jména jako Ed Sheerana, Foo Fighters, Post Malone, Martin Garrix, The 1975, Florence and the Machine, The National nebo TwentyOne Pilots. Festival však dává sympaticky prostor i méně známým evropským kapelám, aby se na Szigetu mohli představit desítkám tisíc návštěvníků, a pomohl jim tak nastartovat jejich mezinárodní kariéru. Z České republiky zamíří na Sziget keltská rock'n'rollová kapela Pipes and Pints, která vystoupí na Europe stage poslední den festivalu, tedy v úterý 13. srpna. Její kapelník Vojta Kalina neskrývá nadšení: „Máme velkou radost, že si letos na Szigetu zahrajeme. Aby toho nebylo málo, dozvěděli jsme se, že ten samý den na hlavní stagi hrají Foo Fighters. To je prostě muzikantský sen.“

Na zmiňované Europe stage vystoupí více než třicet kapel z dvaceti zemí Evropy a české vlajky tu budou vlát hned dvakrát. V soutěži Jednou ranou na Sziget, která nabízí vítězi možnost zahrát si na obřím festivalu v Maďarsku, postoupily do finále tři kapely: The Silver Spoons, I Love You Honey Bunny a Bratři. Na Sziget party 15. května v Café V lese bude ohlášeno jméno vítěze, kterého si zvolí přímo návštěvníci tohoto večírku.

Také Slovensko bude mít na Szigetu svého umělce, na Europe stage se představí mladá slovenská zpěvačka s americko-švýcarskými kořeny Celeste Buckingham. „Mám velkou radost, že si s mojí kapelou King Shaolin zahrajeme na Szigetu, na jednom z nejprestižnějších mezinárodních festivalů v Evropě i ve světě,“ říká interpretka mezinárodně úspěšného hitu Run Run Run. „Zároveň se osobně těším na jedinečný zážitek z hraní před velkým zahraničním publikem, i na samotnou atmosféru festivalu, který budu moci porovnat s koncertováním například v USA,“ dodává Celeste Buckingham.

Levnější vstupenky už jen tři týdny

Dvacátý sedmý ročník festivalu Sziget se jako každý rok uskuteční na zeleném ostrově Óbudai v centru Budapešti od 7. 8. do 13. 8. 2019. Na jeden týden v srpnu se promění ostrov v srdci maďarské metropole na legendární Ostrov svobody a přivítá Szigeťany z více než 100 zemí světa. Během festivalu se odehraje více než 200 koncertů a stovky dalších vystoupení divadel a umělců z celého světa, a to na více než 50 místech celého areálu. Obrovský ostrov s denní kapacitou areálu přes 85 tisíc návštěvníků nabízí nadstandardní komfort všem Szigeťanům a v posledních letech je řada jednotlivých dní festivalu vyprodána. Sziget navíc nedávno získal na European Festival Awards 2017 již po druhé cenu v kategorii Line – Up of the Year. Porazil tak 10 nejlepších evropských festivalů, mezi nimiž bylo i Glastonbury, Roskilde a Lollapalooza.

Letošní ročník nabízí velmi zajímavý program a fanoušci nelení a projevují extrémní zájem o vstupenky. Hned na první den festivalu jsou již jednodenní vstupenky vyprodány, takže Eda Sheerana a další umělce, kteří vystupují ve středu 7. srpna, je možné vidět, pouze pokud si zakoupíte permanentku. K dispozici jsou tří, pěti, sedmidenní a návštěvníci by neměli váhat s jejich koupí, protože vstupenky se budou 9. května zdražovat.

 

IBIS PRESENTS EUROPE STAGE LINE-UP

Hippocampe Fou

Jungle by Night

Bosse

47Sou

Maruja Limón

Algiers

Sophie Hunger

Lord Esperanza

Coma Cose

L' Or du Commun

Whispering Sons

Carnival Youth

Naaz

Leoniden

I Hate My Village

Lucille Crew

Idiotape

The Ringo Jets

Ivan Dorn

Pipes & Pints

La Ganga Calé

Rendez-Vous

Celeste Buckingham

Mörk

Esti Kornél

Satellites

Belau

Cheap Tobacco

Hearts Hearts

Mongooz and the Magnet

 

Samsung Colosseum Stage

ANNA 

Avalon Emerson

B.Traits 

Black Asteroid 

Blawan 

Butch 

Courtesy

Craig Bratley

FJAAK

Giovanni Verrina 

John Digweed

KiNK 

Luigi Madonna 

Marco Bailey 

Margaret Dygas 

Mark Reeve 

Marvin & Guy 

Metodi Hristov 

Objekt 

Paul Ritch 

Raresh

Red Axes 

Regal

Ryan Elliott 

The Advent 

wAFF 

Younger Than Me

Cirque du Sziget

Cirque Inextremiste 

Circus Abyssinia 

Cirque Alfonse 

Flip Fabrique 

BONGnJOULE 

La Grand Jete ! 

MallakhambIndia 

Sisus

 

JIŽ OHLÁŠENÉ KAPELY

Foo Fighters

Ed Sheeran

Florence + The Machine

Post Malone

The National

Twenty One Pilots

The 1975

Martin Garrix

Richard Ashcroft

Franz Ferdinand

James Blake

Years&Years

Tove Lo

Mura Masa

Tom Odell

Johnny Marr

Big Thief

Catfish & The Bottlemen

Kodaline

Chvrches

Jungle

The Blaze

Razorlight

Son Lux

Richie Hatin CLOSER

Maribou State

Jain

IDLES

Yeasayer

Yellow Days

Parcels

Superorganism

Pale Waves

Tove Styrke

Boy Pablo

Masego

Iamddb

Protoje &The Indiggnation

Xavier Rudd

Frank Turner & The Sleeping Souls

Alma

Gang Of Youths

Of Mice & Men

Frank Carter & The Rattlesnakes

Wanda

W&W

Vini Vici

Carnage

Sigala

Yungblud

Elderbrook

Roosevelt

Anna of The North

Hucci

Fakear

Tamino

Valeras

Welshly Arms

Honne

Jax Jones

Coheed & Cambria

Broken Social Scene

Khruangbin

David August

Polo & Pan

Black Mountain

Ocean Alley

Grace Carter

Sonny Fodera

Burak Yeter