Zabelov Group hráli jako předkapela skotských Hidden Orchestra.

Zabelov Group hráli jako předkapela skotských Hidden Orchestra. Zdroj: archív Zabelov Group

Zabelov Group letos vydali album Eg. Vyšlo na značce Minority Records.
Duo Zabelov Group tvoří akordeonista Roman Zabelov a bubeník Jan Šikl.
Zabelov Group.
V přehledu hudebních kritiků za rok 2014 byli Zabelov Group označeni jako jeden z objevů alternativní scény.
Jan Šikl a Roman Zabelov také opakovaně spolupracovali s Orchestrem Berg.
7
Fotogalerie

V názvu naší desky je čistota i magie, říkají Zabelov Group před vystoupením na festivalu Space X

Projekt Zabelov Group, to je akordeonista Roman Zabelov a bubeník Jan Šikl, který obsluhuje také elektroniku a hraje na trubku. Tvorba dvojice nadaných hudebníků se pohybuje na pomezí moderního jazzu, ambientu, scénické hudby, lámaných beatů i improvizace. V přehledu hudebních kritiků za rok 2014 byli označeni za jeden z objevů alternativní scény, o čemž už české publikum několikrát přesvědčili, třeba jako předkapela skotských Hidden Orchestra. Nyní je jejich hudba konečně i na CD: album Eg vyšlo nedávno u Minority Records. V sobotu (13. 4.) vpodvečer se Zabelov Group představí na pražském festivalu Space X.

Jak jste se vy dva vůbec dali dohromady?

Jan: Potkali jsme se s Romanem na Pražské konzervatoři. Roman měl vizi hrát s bubeníkem, a tak jsme to zkusili.

Romane, proč sis za svůj nástroj vybral právě akordeon?

Roman: Mám pocit, že jsem nic nevybíral, prostředí, ve kterém jsem vyrůstal, tomu bylo od začátku nakloněno. V podstatě celá naše rodina hraje na akordeon.

Jaká hudba vás nejvíce zaujala nebo ovlivnila?

Roman: Každý z nás jde vlastní cestou a všude kolem je mnoho vlivů. Zároveň ale přemýšlím, jestli je to právě hudba, co má rozhodující vliv na naši tvorbu.

Vystupovali jste také ve Slovinsku či Nizozemsku. Jak vás přijímají v zahraničí?

Roman: Co se týče našich zahraničních vystoupení, vše teprve začíná.

Jan: Obě zmíněné cesty byly na showcase festivaly, což je velmi specifické prostředí, a těžko z nich usuzovat, jak naše hudba v zahraničí zarezonuje. Není lehká, ale lidi, kteří jí dají důvěru, oslovit může. Ti, kteří chtějí poslouchat, jsou bohužel v menšině, ale najdou se všude, a jak říkal Roman, vše teprve začíná. 

Proč jste své poslední album pojmenovali Eg?

Roman: Eg pro nás znamená všechno a nic, ticho a hluk, slovo a heslo a mnoho dalších věcí... V tom názvu spatřujeme jednoduchou čistotu a jakousi magii. Nikam nás netlačí a zároveň nic neříká, každý si sám může vymyslet, co pro něj znamená...

Album vyšlo také na vinylu. Je to jen z nostalgie, nebo věříte návratu LP?

Jan: Vinyl v sobě má ušlechtilost. Je to krásný artefakt. Kupní síla tu není bez významu, ale je docela druhořadá. Jak pro nás, tak pro vydavatele.

Eg jste vydali u renomovaného vydavatelství Minority Records. Jak tuto spolupráci hodnotíte?

Jan: Minority Records nám dopřálo velký komfort jak v podobě prostředků na výrobu nosičů, tak v podobě důvěry. Byla to dobrá a podnětná spolupráce založená na příjemném osobním setkání.

Na desku jste přizvali také zajímavé hosty...

Roman: Byl to pro nás experiment, chtěli jsme naplnit naši zvukovou představu, a protože sami na všechno hrát neumíme, přizvali jsme několik vynikajících muzikantů na pomoc. Byli to kontrabasista Jaromír Honzák, hráč na saxofon Petr Kalfus a zpěvačka Varine Mkrtchyan.

Budou s vámi vystupovat i na koncertech?

Roman: Může se to stát, ale jejich hostování bylo myšleno hlavně pro účel nahrávky.

Chystáte ke koncertům nějaký obrazový doprovod?

Jan: Ano, plánů máme mnoho.

Často spolupracujete s divadly. Dělali jste například hudbu pro divadlo Tineola, teď vás můžeme vidět v představení Fairy Queen souboru 420People. Jak je pro vás náročné hrát živě k divadelním představením?

Jan: Je to podnětná spolupráce, která nás učí uvažovat o naší hudbě zase docela v jiném kontextu. Náročné někdy může být potlačit vlastní estetické preference na úkor celkové formy a služby dramatickému celku. Ale ty stejné důvody zase mohou práci ulehčit. Člověk prostě není tak exponován jako na koncertním pódiu.

Pokračuje stále vaše spolupráce s Orchestrem Berg?

Jan: S Bergem jsme oba s Romanem spolupracovali jako skladatelé. Vždy to byla jednorázová akce, kdy jsme napsali dle zadání skladbu pro konkrétní večer. Já mám za sebou takové večery tři, Roman jeden. A doufám, že to nejsou čísla konečná, protože spolupráce s tímto ansámblem je pro nás vždy výzva a radost.

Na fotografie Zabelov Group se můžete podívat ve fotogalerii: