Freddie Mercury

Freddie Mercury Zdroj: Daniel Černovský

Na co do kina tento týden: Soupeřit o diváky budou Mercury i Čajkovskij

Freddie Mercury, Camille Saint-Saëns, Daft Punk, Čajkovskij... Většina kinopremiér tohoto týdne se tak či onak dotýká hudby. Nabídce vévodí portrét zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Ten u nás zřejmě má stále početnou armádu fanoušků, protože snímek Bohemian Rhapsody se hned po tuzemské premiéře vyšvihl v hodnocení na Česko-slovenské filmové databázi na pozici třetího nejlepšího filmu všech dob!

O Bohemian Rhapsody se hodně psalo už během natáčení: z role Freddieho odstoupil komik Sacha Baron-Cohen, ostatní členové Queen nebyli spokojení s prostorem, který v ději dostávají, a režisér Bryan Singer ke konci přestal chodit na plac.

Na ničem z toho nezáleží. Bohemian Rhapsody zachycuje Queen na vrcholu jejich slávy naprosto věrohodně – včetně pověstné energie. Fanoušci tak musejí být blahem bez sebe (viz zmíněné hlasování na ČSFD) a i divák touhle kapelou nepříliš políbený si užije příběh o vzestupu, zakolísání a návra  tu na vrchol.

Děj začíná seznámením členů skupiny v roce 1970, kdy si zpěvák (tehdy ještě pod rodným jménem Farrokh Bulsara) přivydělává na londýnském letiští Heathrow a v klubu se seznámí s budoucími spoluhráči. Následují erupce až bláznivé kreativity, při níž Queen přivádějí hudební manažery k šílenství: NIKDO nedává šanci singlu Bohemian Rhapsody, obludně dlouhému a plnému nesmyslných slov. Freddie se ale pod tíhou slávy a vlastních démonů odcizuje jak přítelkyni Mary, tak zbytku kapely, a upadá do zběsilého životního stylu plného drog a promiskuitního sexu. Když se zdá být vše ztraceno, Queen se dají znovu dohromady kvůli vystoupení na hvězdné benefiční akci Live Aid – jednom z nejzásadnějších momentů hudební historie.

Triumfální show je rekonstruovaná téměř gesto po gestu. A triumfem je i celý herecký výkon Ramiho Maleka, který Mercuryho civilní i pódiový projev dokázal napodobit do posledního detailu. Ale je to samozřejmě nesmrtelná hudba, která jinak standardní životopisný film povyšuje na tak silný zážitek.

Zcela originální podávanou je naopak animovaný film Dilili v Paříži od autora série o domorodém chlapečkovi Kirikou Michela Ocelota. Ocelot i tentokrát kombinuje sympaticky jednoduchou animaci se silným humanistickým étosem. Zvědavá dívenka Dilili je míšenka kanadsko-francouzského původu, která se v Paříži počátku 20. století setkává s předními osobnostmi tamního kulturního (Picasso, Marcel Proust, impresionisté, herečka Sarah Bernhard, skladatel Camille Saint-Saëns...) i vědecko-technického (Louis Pasteur, Gustave Eiffel...) života.

Ve městě ale řádí záhadní spiklenci, kteří unášejí dívky a ženy kdovíkam... Film zasazuje do dobové nádhery včetně neuvěřitelně krásných a propracovaných dekorací a pozadí příběh o mužském šovinismu a fanatismu, který je bohužel stejně nadčasový jako aktuální. Ano, ne nadarmo scény z podzemního brlohu spiklenců jasně odkazují na islamisty. Krásný i moudrý film u nás běží i s českým dabingem a je vhodný pro děti zhruba od sedmi let. Hudbu složil Gabriel Yared, držitel Oscara za Anglického pacienta.

Mládeži nepřístupný Climax od Gaspara Noého... je prostě čirá audiovizuální šílenost, jaké dělá Gaspar Noé rád: viz jeho Love, Vejdi do prázdna a další. Kontroverzní tvůrce se tentokrát inspiroval skutečnou událostí, kdy se tanečníci na soustředění v horské chatě v zimě roku 1996 napůl omylem „sjeli“. Zbytek je... masakr. Ke kterému hrají Daft Punk, Apex Twin a další skvělá jména. Jen pro otrlé!

Louskáček se slavným baletem na hudbu Čajkovského nemá mnoho společného a v některých momentech dosahuje fantasmagorie srovnatelné s Climaxem, nicméně nezáměrně. Rodinný film s hvězdným obsazením (Morgan Freeman, Keira Knightley, Helen Mirren...) je dalším potvrzením, kvalita tvorby kdysi skvělého režiséra Lasseho Hallströma (Pravidla moštárny, Co žere Gilberta Grapea) posledních dvacet let připomíná horskou dráhu.

Povedený český dokument Kibera: Příběh slumu Martina Páva nachází optimismus i v titulní „čtvrti“ keňské metropole Nairobi. A tuzemskou stopu má i nominálně kanadská romantická crazykomedie The Perfect Kiss, jejíž absurdně propletený děj se točí kolem postavy hrané českou zpěvačkou Lucií Vondráčkovou.

10 nejočekávanějších filmů roku 2019. Co příští rok přinesou plátna kin? >>>