Kazu Kibuishi: Amulet 2, Prokletí kamene. Obálka knihy

Kazu Kibuishi: Amulet 2, Prokletí kamene. Obálka knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Komiksová fantasy sága Amulet se stala fenoménem a základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež.
Sága Amulet bývá považována za pokračovatele takových klasik jako Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.
Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi. Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtaženi do skrytého světa, kde existují démoni i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové, kteří baží po trůnu.
Alledia, alternativní verze naší planety Země. Nová nositelka mocného amuletu Emily a její bratr Navin pokračují v cestě za záchranou své matky.
Výprava v doprovodu mechanického králíka Miskita a nové robotické rodiny vede do rušného Kanalisu, města vodopádů. Pozemští sourozenci poznávají roztodivné obyvatele říše, ale také zlo, které ohrožuje celou Alledii.
8
Fotogalerie

Japonské chapadlácké horory, roboti i elfové. Amulet dá každému, co libo

Nakladatelství Paseka se v posledních několika letech úspěšně etabluje na poli dětského komiksu. Po Hildě, Úsměvu a Ségrách je tu další komiksový hit – Amulet Kazu Kibuishiho, což je zvláštní hybrid Narnie, Nekonečného příběhu a japonských chapadláckých hororů. Vše v ideálním poměru, aby kniha bavila nejen děti, ale i dospělé.

A koncem září vyšly rovnou dva díly Amuletu zároveň: Paní kamene a Prokletí kamene. Po rychlé expozici se hlavní hrdinové – maminka a sourozenci Emily a Navin – stěhují do starého domu na americkém venkově. Ten patřil pradědečkovi, který před lety zmizel. Kazu Kibuishi neotálí, a tak se hned začnou dít věci. Emily si totiž navlékne nalezený amulet, načež maminku spolkne ohavná chapadlózní příšera a odvleče ji do světa za magickými dveřmi.

Visel ve vzduchu

Ze všeho nejvíc připomíná začátek komiksovou sérii Zámek a klíč, kterou napsal syn Stephena Kinga Joe Hill. O to zábavnější je, že oba komiksy začaly vycházet v roce 2008, takže je evidentní, že nikdo od nikoho neopisoval, jen příběh prostě visel ve vzduchu a bylo potřeba jej napsat.

Zatímco rodina Zámkových objevuje záhady starého domu postupně, pro Emily a Navina je stavení pouze výchozím bodem výletu do magického světa, v němž musejí nalézt nejen svou matku, ale také slovutného pradědečka. Ovšem zachránit Alledii, jak se svět jmenuje, nedokázal. To bude evidentně na dětech.

Od začátku je jasné, že to nebude jednoduché. Emily se sice stává Paní kamene (jak se jmenuje první díl), ale už název druhé knihy – Prokletí kamene – ukazuje, že magická moc skrývá jistá úskalí, která se mohou ukázat být pro náctiletou Emily hraniční až osudová. Nebezpečí číhá na naše hrdiny skutečně na každém kroku. A tak to má být.

Amulet s háčkem

Paseka se rozhodla vydat hned první dva díly najednou, což je dobrý tah. Dává to českým čtenářům výhodu; v USA v září vyšel osmý, předposlední díl, což značí, že s frekvencí dvou dílů najednou bychom mohli mít příběh kompletní nedlouho po Americe. Amulet má navíc tzv. háček, čili vás příběh – byť jde jen o variaci na stovky starších příběhů – dokáže zachytit a vy prostě potřebujete vědět, jak to bude dál.

Nejoriginálnějším na celém Amuletu se pak ukazuje pohled autora Kazu Kibuishiho, který pevně stojí rozkročen mezi vypravěčskou poetikou Západu a Východu a z obou tradic si vybírá to nejlepší. Vytváří tak funkční syntézu, která musí zaujmout fanoušky širokého spektra. V příběhu kromě zmíněných příšer s chapadly naleznete temné elfy, ale i zvířecí samuraje, mluvící stromy, chodící robotické domy, magii a vedle ní vědu…

Temný kult

Také kresba je kdesi mezi západním mainstreamovým komiksem a mangou. Je dětsky hravá při zpodobňování některých hrdinů, ale přitom dostatečně temná při vykreslování příšer a padouchů. Málokdy je k vidění tak dobře namíchaný koktejl popkulturního vyprávění pro mladší čtenáře. Není proto divu, že se Amulet po deseti letech od vydání prvního dílu řadí ke kultovním komiksovým řadám se zástupy věrných fanoušků.

Nezbývá než doufat, že svoje čtenáře nalezne i v Česku a že Paseka nebude otálet s vydáváním dalších dílů, když jsou k dispozici. Teď už se můžeme jen sázet, zda bude Amulet úspěšnější než Hilda.