Humr Johnson 1: Železný Prométheus. Obálka knihy

Humr Johnson 1: Železný Prométheus. Obálka knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Comics Centrum

Sir Edward Grey, vyšetřovatel Jejího Veličenstva ve věcech okultních, se při jednom ze svých prvních případů vydává napříč nejrůznějšími vrstvami viktoriánského Londýna až do jeho temného podsvětí.
Sir Edward Grey se pokouší rozplést nitky komplikovaného kriminálního případu. Čeká ho střetnutí s rozsáhlým okultním spiknutím, s ďábelskou nestvůrou a s jedním z nejnebezpečnějších tajných londýnských spolků: Bratrstvem slunečního boha Ra.
Lovec čarodějnic 1: Ve službách andělů
Lovec čarodějnic 1: Ve službách andělů. Obálka komiksového alba
Po letech, kdy postava Humra Johnsona uchvacovala čtenáře pouze jako součást Hellboye a Ú. P. V. O., konečně vychází Humrovo první samostatné dobrodružství.
7
Fotogalerie

Lovec čarodějnic a hustej Humr aneb Když není Hellboy, taky dobrý!

V nakladatelství Comics Centrum si stěžují: „Když jsme začínali vydávat Hellboye, nemohli jsme tušit, že jednou bude mít celé universum víc než padesát knih!“ Plodný autor je požehnání vydavatele, ale v případě Mika Mignoly je poněkud obtížné udržet krok. V českém jazyce právě vyšly první knihy komiksových řad Lovec čarodějnic a Humr Johnson.

Asi nejstrašnější na Mikovi Mignolovi není jeho nadprodukce, ale skutečnost, že všechny jeho komiksy jsou skvěle řemeslně odvedené, zábavné – tedy pokud máte rádi ten správný druh braku – a dohromady se doplňují. Čili ano, některé z nich si pořizovat nemusíte, ale odkazy v ostatních jeho knihách, které nepochopíte, vás budou štvát.

Poslední překlad Jana Kantůrka

Až do tohoto měsíce jsme ze stránek Hellboye matně tušili, že existuje nějaký Humr Johnson, který zápasil s nacisty a nadpřirozenem ještě předtím, než se objevil chlapec z pekla. Někdo si možná dokonce vzpomene na sira Edwarda Greye, jenž byl „lovcem čarodějnic“ samotné královny Viktorie, i o něm kdesi padla zmínka… Ale že jim autor jednou věnuje celou komiksovou řadu?

A teď vycházejí i v českém znění. Lovce čarodějnic s podtitulem Ve službách andělů, temný viktoriánský příběh o Dutozemi, Hyperborejcích a tajných okultních řádech, stihl dokonce ještě přeložit Jan Kantůrek. Mignola i zde vytěžuje z dobové literatury, co má nejraději. Spolek gentlemanů se vypravil do Afriky, kde objevil prastaré opuštěné město. Z něj přivezli podivné kosti humanoidní bytosti – která nejspíše obživla a zmíněné pány začala vraždit.

Ideální nastavení, dobová klišé a narážky protřepané, ale nemíchané ve správném poměru (hlavní hrdina podle všeho už v mládí pomáhal v Baskervillu s jakýmsi psem), média, londýnská lůza, syfilidou poznamenané coury i pánové z vyšších kruhů a živoucí předobraz Gullivera. Když přičteme skvělý mignolovský vizuál – ovšem kresbu si vzal na starosti Ben Stenbeck, kterého známe z již vycházející řady Baltimore – dostanete to, co mají mazlíčci rádi.

Humr vs. Hitler

Humr Johnson (Železný Prométheus) je z jiné epochy. Amerika ještě nevstoupila do války, ale Hitlerovi agenti řádí po celých Státech. A Johnson s nimi bojuje. A s nadpřirozenem pochopitelně také. Zápletka je jednoduchá – americký vědec ochočil záhadnou božskou sílu a všichni (Němci i podivný Asiat s magickými schopnostmi) se mu ji snaží ukrást. A Humr se jim v nekalostech snaží zabránit.

Podobně jako kdysi v počátcích Hellboye autor nevysvětluje, kdo jsou jeho hrdinové, odkud a kam kráčejí. Servíruje z kontextu vytržené příběhy, které začínají dávat smysl v širším záběru pekelně se rozrůstajícího univerza. Zatím se ale zdá, že M. M. ví, co dělá, a všechno má pod kontrolou. Snad to tak zůstane.

Naprostá spatlanina? Jo!

Zábavná je u obou nových sérií zejména schopnost autora dokonale se držet stylu doby. Edward Grey klade důraz na jazykovou stránku a delší dialogy, Humr Johnson je naprostá spatlanina, ve které akce stíhá akci a hlavní hrdina přežívá i ty nejstrašnější detonace. Mignola vlastně nepostupuje jinak než Alan Moore ve své Lize výjimečných, jen si své hrdiny vymýšlí sám a nevypůjčuje si je odjinud. Ovšem míra poučenosti není o nic menší než u Moora. Obě knihy je radost číst. I když jde jen o guilty pleasures.

V češtině máme zatím třináct knih Hellboye, dvě v próze (ty číst nemusíte), osm knih Ú.P.V.O. a teď další dvě. Ještě nejsme ani v polovině… Pro úplnost, zde naleznete návod ke čtení Hellboye, aktuální pro letošek.