Hafanova dobrodružství

Hafanova dobrodružství Zdroj: Kudlapress

Pracovní sešity pro hipsteří mláďata: Hafanova dobrodružství

Tohle možná není úplně klasický komiks, ale rozhodně je to úplně klasický lapač dětí nadšených z chytrých omalovánek, čtenářů různých Raket, Makovic a starších čísel dnes už bohužel mrtvého časopisu Hrana. Tři hravé, interaktivní sešity ještě ne třicetileté slovenské ilustrátorky Juliány Chomové a scenáristky a literární publicistky Kláry Kolářové byly letos nominované na Zlatou stuhu a staly se nejkrásnější knihou pro děti a mládež v rámci soutěže Nejkrásnějších českých knih roku 2016.

A přitom vypadají jako tak trochu divné, tužkou nadepsané a různě pokaňkané a počmárané školní sešity. Jenže posaďte k nim prvňáka – a všechno vybarvování a úkoly jsou do večera splněny. Jde o to, pomoct Mistru Hafanovi, psovi, co nerad nosí na krku vlastní hlavu a nesnáší své dvě nepříjemné psí tety Vasilu a Nalilu, v pátrání po „roxašutru“, kouzelném kameni z tajemné hory, který plní svému nálezci jedno přání. Hafan si přeje mít svoje vlastní město, jehož mapy tvoří celý druhý díl svérázného komiksu, a v díle třetím si to zase rozmyslí.

Hezké na tom celém je, že je to drzé. Nespisovné. Místy trochu zmatené, protože to se mrňousům prostě stává. Chce to po dětech, aby si vzpomněly na pár sprostých slov a drsných řešení. Hafan k mladším školákům mluví jejich jazykem, jejich způsobem kreslení i vnímání světa a využívá jejich logiku, žádné školometství tu nehrozí. Malý čtenář se učí nenásilně, možná spíš opakuje – co je oblé a co ostré, že je nutné občas zlobit nebo že když ryba nesplní tři přání a je prostořeká, může skončit v něčích tesácích, než bys řekl pes. Prostě příběh ze života.