Na první ročník Woodstocku dorazily statisíce lidí. Akce prodchnutá rockem, drogami i odporem k válce ve Vietnamu začala se konala ve dnech 15. až 18. srpna 1969.

Na první ročník Woodstocku dorazily statisíce lidí. Akce prodchnutá rockem, drogami i odporem k válce ve Vietnamu začala se konala ve dnech 15. až 18. srpna 1969. Zdroj: Wikimedia.org

Před 50 lety začal legendární festival Woodstock. Na snímku Carlos Santana.
Před 50 lety začal legendární festival Woodstock. Na snímku Joe Cocker.
Před 50 lety začal legendární festival Woodstock
Před 50 lety začal legendární festival Woodstock
Woodstock.
43
Fotogalerie

Festival, který pohnul planetou. Před 50 vypukl legendární Woodstock

Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, The Who či Carlos Santana, které poslouchá přes půl milionu lidí. Anebo také moře bahna, nedostatek jídla, chaos v organizaci, hygiena zcela na holičkách a dvě v pořádku narozené děti. To všechno byl legendární festival u amerického městečka Woodstock, který začal před 50 lety 15. srpna 1969 a trval následující čtyři dny.

 

Festival organizovaný Michaelem Langem a Artie Kornfeldem se měl původně odehrát přímo ve Woodstocku, ale po protestech místních obyvatel museli organizátoři hledat nové místo. Jednou z možností bylo i město Walkill, tam se však vymluvili na nedostatek mobilních toalet. Nakonec poskytl pro festival farmář Max Yasgur svůj pozemek v katastru městečka Bethel ležícího zhruba 60 kilometrů jihozápadně od Woodstocku.

Organizátoři původně odhadli počet účastníků na šedesát tisíc, ale v předprodeji se prodalo více než 180 tisíc vstupenek (lístek stál 18 dolarů. Podle dobových zpráv však na místo konání festivalu dorazil až jeden milion lidí. Řada mladých hippies však uposlechlo výzev policie a vrátilo se domů. Nakonec se na festival dostalo podle oficiálních zdrojů přes půl milionu lidí. Jiné odhady hovořily až o 700 tisíc lidí. Bylo těžké je všechny spočítat, protože pořadatelé brzy rezignovali na kontrolu vstupenek a vyhlásili volný vstup na festival.

Festival poznamenala řada letních bouřek, které proměnily festivalový areál v bažinu. Panoval chaos, nedostatek jídla, pití a hygienických zařízení, improvizovanou samosprávu organizovali příslušníci komuny Hog Farm, díky nimž se podařilo zabránit katastrofě. Během festivalu zemřeli dva účastníci, jeden na předávkování drogami a jednoho ve spánku přejel traktor. V průběhu akce se naopak narodily dvě děti.

Dodnes je tato akce s nádechem nespoutané svobody a protestu proti válce ve Vietnamu považována za jeden z největších okamžiků v historii populární hudby. Časopis Rolling Stone festival zařadil mezi 50 momentů, které změnily historii rock´n´rollu.