Susan Sarandonová hraje matku Marilyn v dvoudílném biografickém filmu Tajný život Marilyn Monroe

Susan Sarandonová hraje matku Marilyn v dvoudílném biografickém filmu Tajný život Marilyn Monroe Zdroj: HBO

Ženy jsou hračky, které muži vlastní... 5 událostí, které byste neměli vynechat

V nové rubrice vám budeme pravidělně přinášet kulturní tipy, které podle redakce Reflexu stojí za zhlédnutí, poslech či přečtení.

Film

Kulturní rubrika Reflexusi v jeho novém čísle všimla toho, že čas nezastavíš! Susan Sarandonová, svůdná dívka s kouřícím cellem z Čarodějek z Eastwicku, se dožila toho, že hraje matku Marilyn Monroeové v dvoudílném biografickém filmu (Tajný život Marilyn Monroe, HBO 2. a 9. 7.) o blondýnce, která by se v červnu dožila devadesáti let. Zvláštní představa, devadesátiletá Sugar. Fungoval by ještě ten její neopakovatelný pohyb paží?

Video placeholde
Trailer k filmu Tajný život Marilyn Monroe • HBO

Hudba

V neděli to bude přesně 65 let, co začalo vysílat Radio Luxembourg. Jeho vysílání v angličtině se přesunulo na střední vlny a do hlavy spícího Golema zemí východního bloku byl vložen šém rokenrolu. Scénka v Šakalích letech, kde chuligán Bejby vyryje do displeje rádia na příslušném místě rýhu, je sice stylizovaná, ale velice výmluvná. Teď už to najdeš vždycky, brouku!

Literatura

Vyšel nový Kundera. Takže třiačtyřicet let stará knížka! S Kunderou je to těžké, jeho nové romány v Česku nevycházejí, protože je spisovatel píše ve francouzštině, překlad nikomu nesvěří, a tak se musíme spokojit s málem. Život je jinde, kniha, za niž spisovatel získal francouzskou literární cenu, vyšla česky už v roce 1979 ve Škvoreckého exilovém nakladatelství. Takže teď poprvé vychází ofiko, předtím se sem román musel pašovat.

Film

Ta buranka se sešlapanejma botama, jak ji odhadl Hannibal Lecter v Mlčení jehňátek, to přece jenom někam dotáhla. Výtečná herečka Jodie Fosterová na sebe strhla pozornost tentokrát jako režisérka. Před dvěma lety natočila jednu z epizod seriálu House of Cards, tentokrát se pustila do thrilleru odehrávajícího se v televizním studiu. Jmenuje se Hra peněz a v kinech je ode dneška.

Video placeholde
Trailer k filmu Hra Peněz • Archív

Literatura

A citát týdne? „,Ženy jsou hračky, které muži vlastní a dělají si s nimi, co se jim zlíbí,‘ prohlásil Alex. Mínil to žertem.“Sondu do života „zelených vdov“ přináší román Gangsterova přítelkyně od Karoliny Ramqvistové. Další výzva pro ty, kdo nepřestávají být závislí na severské krimi.