Štěpán Mareš se při přemýšlení o kaprovraždě nechal inspirovat svým oblíbeným snímkem Psycho. Není jeho Janet Leighová prostě dokonalá?

Štěpán Mareš se při přemýšlení o kaprovraždě nechal inspirovat svým oblíbeným snímkem Psycho. Není jeho Janet Leighová prostě dokonalá? Zdroj: Štěpán Mareš

Komiksová kreslířka a ilustrátorka Toy_Box je veganka a zabíjení kaprů na Vánoce považuje za zvlášť nechutnou formu barbarství. Až budou lidi z Food Not Bombs na Štědrý den rozdávat bezdomovcům veganské jídlo z vyhozených surovin (od dvou odpoledne na pražském Náměstí Republiky), Toy_Box bude u toho.
Kreslíř Reflexu Marek Douša bydlí na drsném severu republiky, ve Šluknovském výběžku. Tam se se zvířaty nikdo nepáře a ani ona sama si neberou servítky, i když jde o otázky života a smrti.
Nikkarin, autor zatím neuzavřené komiksové trilogie 130 z postapokalyptického světa a knižní ilustrátor, nebyl z námi oslovených tvůrců jediný, kdo nechal kapra pro jednou zvítězit nad „pánem tvorstva“.
Štěpán Mareš se při přemýšlení o kaprovraždě nechal inspirovat svým oblíbeným snímkem Psycho. Není jeho Janet Leighová prostě dokonalá?
4
Fotogalerie

Kaprovražda v Reflexu: Česká vánoční tradice očima naší komiksové elity

Jaromír 99, Nikkarin, Toy_Box, Karel Jerie, David Böhm, Mikuláš Podprocký, Lucie Lomová, Vojtěch Šlajch, Vojtěch Mašek a Džian Baban, Štěpán Mareš a Marek Douša. Tyhle všechny Reflex oslovil s prosbou, aby si na jeho stránkách zabili svého kapra.

Naši špičkoví výtvarníci a tvůrci komiksů, autoři parádních knih a držitelé prestižních ocenění dostali jednoduchý úkol: ztvárnit na prostoru jediného obrázku (redakční kolega Štěpán „Zelený Raoul“ Mareš dostal výjimku) symbol české vánoční pohody, vraždu němé tváře, chudáka šupináče. Na čtyřech stránkách vánočního dvojčísla (vychází 19. prosince) si prohlédněte, jak se jim to povedlo a jak by tu nebohou rybu sprovodili ze světa.

Všechny formy kaprovraždy najdete ve vánočním dvojčísle Reflexu 51, které vychází 19. prosince.

Zde malá ukázka čtyř z jedenácti obrázků: