Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Svět knih: roztoužený klín a esesákovo dědictví

Právě dnes začíná na pražském Výstavišti čtyřdenní veletrh a festival Svět knihy, což je velmi dobrá zpráva i pro ty, kteří tam za knihami a jejich autory nezamíří. Čeští nakladatelé totiž dlouhodobě časují vydání těch nejlákavějších děl kromě předvánočního období (které začíná, světe, div se, už na přelomu září a října) právě na polovinu května. Podívejme se tu nyní na několik poněkud starších knížek.

 

Vlhká místaVlhká místa|ArchívZpěvačka, herečka a autorka dvou pěkně ostrých románů Charlotte Rocheová není Čechům neznámá: nakladatelství Jota před čtyřmi lety vydalo její prvotinu Vlhká místa a teď nechalo z němčiny přeložit i Modlitby klína. Název tak trochu napoví, kolem čeho se Rocheové druhá kniha točí: prvních čtrnáct stran je regulérní porno, pak už se příběh psychicky pošramocené biomámy rozběhne i po zákoutích lidské duše.

 

Autorka již Vlhkými místy prokázala, že se nezalekne žádného tabu v lidské sexualitě, tělesnosti a hygieně – takže i v aktuální čtivé próze nahlédneme hlavní postavě, jejímu expříteli i manželovi až s prominutím do řitního otvoru (ať už při lovu roupa dětského, nebo při návštěvách nevěstinců). Kdo má v této oblasti přece jen jisté zábrany, bude se červenat; ostatní knihu mohou číst jako psychologický román i jako mommy porn.

 

Němcova vesniceNěmcova vesnice|ArchívNakladatelství Paseka vydalo román Němcova vesnice aneb Deník bratří Schillerových od alžírského prozaika Boualema Sansala. Řadou ocenění ověnčená próza čtenáři představí deníky bratří Rašela a Malricha, synů Němce a Alžířanky, jejichž rodiče za sebou po smrti nechávají ošklivé tajemství v podobě otcových průkazů příslušníka jednotek SS.

 

Synové řeší věčnou otázku zodpovědnosti člověka za činy jeho bližních, nebo dokonce rodinných příslušníků, což vede ke katastrofám (ať už jimi myslíme sebevraždu, nebo přemýšlení o koncentračních táborech z hlediska dnešních personalistů). Recenzi výborné knihy si přečtete v některém z červnových čísel Reflexu.

 

Příliš blízko jatekPříliš blízko jatek|ArchívAgro v posledních sedmi letech přineslo sedm svazků z díla oblíbeného „starého prasáka“ Charlese Bukowského. Po nedávno vydaných třech povídkách dvojjazyčné knížečky Odbarvená píča přichází (rovněž v překladu Boba Hýska) Příliš blízko jatek, jedna z třinácti sbírek básní vydaných po smrti slavného pijana a idolu nezávisláků celého světa. Témata? Jako obvykle: ženy, alkohol, smrt, sporty od boxu k dostihům nebo poštovní úřad.

 

 

Úterní ženyÚterní ženy|ArchívTaky jeden román pro ženy by tu byl – myšleno ovšem pro ženy velmi nenáročné. Jmenuje se příznačně Úterní ženy, je prvotinou devětačtyřicetileté Němky Moniky Peetzové a vydalo ho brněnské nakladatelství Host. Jde o jakýsi evropský Sex ve městě pro starší a pokročilé (však také autorka pracuje v televizi jako scenáristka seriálů): pětice nejlepších kamarádek v nejlepších letech se vydává po smrti manžela jedné z nich na svatojakubskou pouť. Spíš než spirituální okolnosti pouti však řeší věci pozemské – muže a jídlo. Literatura nad jiné vhodná do vlaku a na deku.

 

Duch LiturgieDuch Liturgie|ArchívSe zajímavými novinkami přispěchalo i nakladatelství Barrister & Principal, které již podruhé vydává Ducha liturgie papeže Benedikta XVI. Tuto svou příručku správného chápání podstaty liturgie napsala hlava katolické církve ještě pod občanským jménem Joseph Ratzinger.


 

 

 

SokratesSokrates|ArchívBarrister & Principal přidává také další svazek do řady knih britského historika Paula Johnsona – po Ježíšovi, Churchillovi, Hrdinech, Napoleonovi, Dějinách civilizací Svaté země, Dějinách židovského národa atd. přichází se Sokratem, dalším ze životopisů zásadních osobností západního myšlení. V sedmi kapitolách vyhlášený vypravěč začleňuje Sokratův život i jeho filozofii do společensko-historického kontextu. Zejména pak scéna myslitelovy smrti, od vypití jedu k slavným posledním slovům o obětování kohouta Asklepiovi dobře ilustruje Johnsonovu schopnost poutavě převyprávět dějinnou pravdu.