Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jan Ignác Říha

Kup si mě! Kdo platí kariéry českých politiků

Bez peněz do politiky nelez. Anebo vlez, ale hodně rychle si nějaké sežeň. Jen tak přežiješ. Podnikatelů a firem ochotných přispívat politikům je dost. Reflex vybral několik českých politiků a ukazuje, jak propojení mezi politikou a byznysem funguje.

 

Dosluhující český prezident má pro podnikatele slabost od samého počátku své politické kariéry. A podnikatelé mají slabost pro Klause. Do okruhu prezidentových přátel patří například marketingový specialista Peter Kovarčík, textilní maloobchodník Ranko Pecič, prodejce tenisových raket a lyží Boris Šťastný či lobbista Milan Velek.

 

Prezident má rád drobné dárky a jeho přátelé to vědí. A tak mu vycházejí vstříc, neboť obětované drobnosti jim bohatě vykompenzuje fakt, že se pohybují v nejtěsnější blízkosti prezidenta. Tento vliv pak prodávají dál. Nejhodnotnější dárek však Klaus obdržel od šéfa investiční skupiny PPF Petra Kellnera. Finančník vydělávající především na ruském trhu Klausovi zaplatí prezidentský výminek, známý dnes pod názvem Institut Václava Klause.

 

Padne na to několik desítek miliónů korun, ale i to se Kellnerovi vyplatí. Klaus je oblíbeným východoevropským politikem Kremlu a PPF zas potřebuje v Rusku ukázat, že si přízně Putinova režimu váží. O penzi se už Václav Klaus bát nemusí. Pokud nezačne zlobit obchodní partnery svých přátel.

 

Václav KlausVáclav Klaus|Jan Ignác Říha

 

Jaká loga "sponzorů" by na svém dresu či kombinéze měl Bohuslav Sobotka nebo Miroslav Kalousek se dočtete v Reflexu č. 20/2012, který vychází 17. května.