Z videoklipu Ghosts Again

Z videoklipu Ghosts Again Zdroj: Youtube

Depeche Mode: Dave Gahan
Depeche Mode: Andy Fletcher
Depeche Mode: Dave Gahan
Depeche Mode
Depeche Mode
6
Fotogalerie

Pamatuj na smrt, vzkazují Depeche Mode a s novou deskou vyrážejí na světové turné

Jaro je pro britskou kultovní kapelu Depeche Mode zjevně obdobím oblíbeným k vydávání desek. Z patnácti studiových alb, které ve své více než čtyřicetileté historii stvořila, jich devět spatřilo světlo světa právě v tomto ročním období.

Jejich nová deska, která právě dnes vychází na labelu Columbia (Mute), se jmenuje Memento mori (latinsky Pamatuj na smrt). Jak příznačný název pro čerstvé šedesátníky, kteří loni ztratili jednoho ze členů ze zakládající sestavy – Andy Fletcher řečený Fletch zemřel v květnu 2022.

Britská skupina vznikla na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století v anglickém městě Basildon a za pár let se z ní stal idol mladé generace, a to doslova po celém světě. Dave Gahan jako frontmen a Martin Gore jako hudební mozek kapely a autor většiny textů svým nejnovějším počinem dokazují, že rozhodně nepatří do starého železa a stále mají co říct – první singl z desky s názvem Ghost Again, který mimochodem natočil jejich dvorní fotograf a tvůrce klipů Anton Corbijn, má za měsíc od svého vydání na YouTube přes 10 miliónů zhlédnutí.

Samotné Memento mori  je v recenzích vysoko hodnocené: podle anglického hudebního magazínu New Musical Expres jde o „Nejlepší dílo Depeche Mode tohoto století“, americký Pitchfork zase píše, že: „ Na svém nejangažovanějším albu za poslední čtvrtstoletí Martin Gore a Dave Gahan zjišťují, že známé zvuky mohou nabídnout několik nových cest vpřed.“

S vydáním nové desky vyráží Depeche Mode zároveň na světové turné. V jeho rámci navštíví i Evropu, u nás v pražských Letňanech zahrají 30. července.