Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more utahování šroubů živé kultury, kterého jsme si užili až až

Filmový festival v Karlových Varech proběhl, proběhl ve svém standardním termínu na začátku července a proběhl bez roušek a dalších protiepidemických opatření. To, co jsme dřív vnímali jako samozřejmost, samozřejmostí už několik let není; važme si toho, když se ten pocit samozřejmosti daří aspoň vzbuzovat. A do „starých dobrých časů“ už patří i Týdeník  Rozhlas a vlastně i Netflix, který bojuje s problémy na mnoha frontách.

Kateřina Kadlecová: Po 99 letech existence končí aktuálním, červnovým číslem Týdeník Rozhlas (za první republiky Radiojournal, po válce Náš rozhlas aj.), jehož provoz přestal být ekonomicky udržitelný. Obsah tištěného magazínu prý sice částečně přejde na web Českého rozhlasu, přesto mi tu dovolte takové malé, bezvýznamné fňuk za starými dobrými časy.

Vojtěch Rynda: Netflix se tváří, že jeho vedoucí pozicí mezi streamingovými službami nemůže nic otřást, ale přitom ztrácí půdu pod nohama. Masívně propouští zaměstnance, zvažuje zavedení levnějšího předplatného s reklamami (i když se dušoval, že reklamy nikdy), ruší seriály, sklízí kritiku za nepovedené spektákly (Red Notice!), čelí nástupu konkurence v podobě Disney+… Původně sympatická služba si ukousla víc, než kolik užvýká – a pýcha předchází pád.

Veronika Bednářová: Pravidelnou přílohu Excellent Film, která je součástí tohoto Reflexu, držíte v rukou po třech letech v běžném režimu. V roce 2020 byla hubenější (kvůli covidu se festival ve Varech nekonal) a loni sice ztloustla, ovšem vyšla až na konci srpna, kdy se Vary – velmi hrdinně – uskutečnily. Dva roky jsme žili ve světě, kde se tu povolovaly, tu utahovaly šrouby živé kultury. Užijme si letošní festivalovou sezónu ve víře, že se to už nikdy nebude opakovat.

Never more utahování šroubů živé kultury.