Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more strachům, že se zase bude omezovat živá kultura

Hluk z koncertů v bývalých branických ledárnách měla začít omezovat vyhláška, ale nakonec se podařilo situaci srovnat dohodou. To se nám ulevilo, protože zákazů jsme si za covidu užili až až. Přitížilo se nám naopak z finále seriálu Schodiště a z popěvku Grrrls rapperky Lizzo.

Kateřina Kadlecová: Jeden z nejneuspokojivějších seriálových konců, co jsem kdy viděla, má Schodiště (lze vidět na HBO Max). Nemůžu uvěřit, že jsem osm hodin sledovala vyšetřování a soudní procesy kolem Colina Firtha a Toni Colletteové (tu vlastně moc ne, její postava brzy umřela), abych se nedozvěděla absolutně nic! Jasně, vina reálného spisovatele Michaela Petersona taky není jasná, ale… kde je katarze, když ji člověk potřebuje?!

Vojtěch Rynda: Rapperka Lizzo se hluboce omlouvá za použití slova „spazz“ (něco jako „kripl“) v textu skladby Grrrls, které následně vyměnila, aby její umění bylo dost inkluzívní a nepůsobilo necitlivě. To, že v textu vyhrožuje uřezáváním penisů, zřejmě nevadí. Pod písní o ženské sounáležitosti je (vedle Lizzo) podepsáno osm autorů-mužů, pět chlapů ji pak produkovalo. Americký hip hop, rok 2022.

Veronika Bednářová: Hluk z venkovních koncertů v bývalých branických ledárnách v Praze nebude od 1. července omezovat vyhláška, jak se plánovalo. Radní Hana Marvanová (za STAN), která návrh připravila, se na tom dohodla s pořadateli koncertů. Její plán tudíž vyvolal jen nesmyslné obavy, že se bude (zase) omezovat živá kultura v Praze. Což jsme teď, když se hudební festivaly konečně probírají z dvouletého spánku, fakt nepotřebovali.

Never more (dalšímu!) strašení živé kultury.