Obálka komiksu

Obálka komiksu Zdroj: Archiv nakladatelství BB/art

V širokém údolí řeky Mackenzie žijí Denéové dle svého líčení odnepaměti
Denéové cítí, že oni patří zemi a ne naopak – země je klíčová pro jejich živobytí i vlastní způsob života
Jenže v Severozápadních teritoriích subarktické Kanady se rovněž nacházejí cenné přírodní zdroje včetně ropy, plynu a diamantů
S těžbou přišla pracovní místa a investice – ale také stavba silnic, potrubí a jedovatý odpad, které zjizvily krajinu, a alkohol, drogy a dluhy
V komiksu Zaplatit zemi cestuje Joe Sacco po zamrzlém Severu a nachází lidi, kteří se snaží vyrovnat s rozporuplnými důsledky průmyslového rozvoje a nevyčíslitelnými ztrátami krutého koloniálního dědictví
5
Fotogalerie

Co zničilo kanadské indiány? Zrůdy z řad kněží, bezohlední těžaři i nepromyšlený sociální systém

V češtině vyšel asi nejlepší komiks Joea Sacca s názvem Zaplatit zemi. Tentokrát se komiksový dokumentarista vydává do indiánských teritorií v Kanadě, aby zmapoval život a problémy tamních obyvatel. Postupně rozkrývá, co stojí za naprostou devastací indiánského obyvatelstva. Není to těžba surovin v panenských lesích – ta už je jen posledním hřebíkem do rakve.

Joe Sacco proslul svými válečnými komiksy, od nichž se tento citelně liší. Určitě je nejlépe nakreslený, určitě má nejpomalejší vyprávěcí tempo a je nejcivilnější. Ale Zaplatit zemi (v překladu Viktora Janiše právě vydal BB/Art) v žádném případě není nejméně znepokojivý Saccův komiks.

Situace kanadských domorodců totiž neovlivňuje časově ohraničený konflikt – represe proti jejich rase trvá celá staletí a kolonizační programy kanadské vlády a jejich dopady vypluly na povrch teprve nedávno. V této souvislosti musíme doporučit excelentní, nesmírně smutnou knihu o zrůdách z řad kanadských kněží, které systematicky týraly a vraždily malé děti původních obyvatel: 27 smrtí Tobyho Obeda z pera polské reportérky Joanny Gierak-Onoszko právě česky vydalo nakladatelství Absynt ve své výběrové edici Prokletí reportéři.

Další oběti odporných kněží

Skandál s internátními církevními školami, kam kanadská vláda zavírala ještě na konci minulého století děti domorodců, aby je zcivilizovala, dolehl i do českých médií. Zaručeně jde o to nejpříšernější, čeho se křesťanské církve na území severní Ameriky dopouštěly. Násilné odnímání dětí od rodin, od kterých je letadlem odvezly celé stovky kilometrů daleko, aniž by některé z dětí viděly rodinu třeba osm let. To je ohavnost. O zákazu používat vlastní „ďábelský“ jazyk, sexuální zneužívání, úmrtí ze zanedbání péče ani nemluvě.

Nejhůř jsou na tom ale ti, kteří přežili – vrátili se domů jako zlomení a vykořenění cizinci, kteří nejsou s to začlenit se zpátky do komunity. Navíc pokračují ve spirále chování, kterou poznali v internátních školách. Ve vztazích jen opakují destruktivní vzorce. Drogy a alkohol a násilí. Jediné, co pomáhá na onu prázdnotu. Kanadská vláda odškodnila každého, kdo prošel internátní školou, devadesáti tisíci kanadskými dolary. To odpomohlo od špatných vzpomínek slušnému procentu postižených, kteří do té doby neměli než pár dolarů – upili se, nebo umrzli v opilosti.

O krásných lidech v krásné krajině

Ale o tom vlastně Saccův komiks není. Je o krásných lidech žijících v krásné krajině. O komunitách i jednotlivcích, kteří uměli žít v souladu s přírodou a sami se sebou, kteří dokázali přežít v divočině i v mínus čtyřiceti stupních a teď se snaží čelit civilizaci, která k nim kromě výše popsaného „vzdělání“ přinesla také těžební programy, jež po lidech devastují i přírodu. Tam kdesi pod severskými lesy jsou jedna z největších ložisek zemního plynu na světě. Sacco místo navštívil, když byly ceny ropy a plynu extrémně nízko a těžba se nevyplácela. Smutné pokračování komiksu Zaplatit zemi se nejspíš začne odehrávat co nevidět.