Kolážista Tomáš Břínek, alias TMBK

Kolážista Tomáš Břínek, alias TMBK Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Koláž
Koláž
Koláž
Koláž
Koláž
20
Fotogalerie

Kolážista TMBK vydal novou knihu. Zesměšněné politiky zahalil do luxusního hávu

Redaktoři Reflexu píší knihy ostošest; s čestnou výjimkou naší spojky ve Šluknovském výběžku Marka Douši je ovšem tvoří v přirozeném jazyce, nekreslí je. Kolega TMBK na své před týdnem pokřtěné knižní novince pracoval jedenáct let. S pomocí aktérů české politické scény, kulturních matadorů – a Photoshopu.

Práci jedné z nejpopulárnějších osobností českého internetu, tvůrce satirických koláží reagujících na aktuální dění, grafika a influencera Tomáše Břínka alias TMBK (40) znají nejen hltači jeho instagramového a facebookového účtu, ale i čtenáři Reflexu, pro který pracuje tři a půl roku. Není však na škodu zrekapitulovat si dění na tuzemské politické scéně ve více než třísetstránkové publikaci s názvem TMBOOK, vynikající nejen vtipy, ale i propracovaným designem. Za její koncept a sazbu jsou zodpovědní cenění grafičtí designéři Milan Nedvěd a Karel Štědrý, podpoření benevolencí čím dál viditelnější nakladatelské značky Listen.

Odpor je marný

„Hněv, lstivost, zoufalství, lakomství, lenost, závist, lehkomyslnost, smilstvo, pýcha, obžerství, pomluva, podvod – podobně jako soubor Braunových soch v Kuksu, i galerie obrázků TMBK nás provází pokřiveným světem politiky a showbyznysu,“ píše ve své předmluvě ke knize Jakub Horák, publicista, satirik a marketingový stratég několika politických kampaní (Pirátům třeba pomohl k dobrému výsledku ve volbách v roce 2017).

Je fakt, že tomu všemu se TMBK vysmívá, ovšem dlužno říci, že se nebrání ani posměchu cizímu neštěstí (viz legendární ložní prádlo Ivetä s motivem železnice z katalogu IKEA), nemoci, smrti nebo strachu. Jeho koláže vyvolávají podobné pocity jako druhdy sledování České sody, možná šmrncnuté skeči Monty Pythonů: české trapno, škodolibost, úžas, že jde tohle všechno ještě říct nahlas. A když, jak píše Jakub Horák, „TMBK začne tvořit svá hustá svědectví o naší době“, „odpor je marný“: člověk je rád, že někdo s bujnou představivostí a lidovou přízemností zároveň vyjádřil tu nepěknou, zlou myšlenku skrytou v podvědomí za něj.

Billa liga, bílý Zeman

První, pětitisícový náklad bude velmi brzy vyprodaný; na e-shopu TMBK autorem podepsané knihy došly už den po vydání. Nakladatelství Listen, uvyklé standardním nákladům povídkových výborů i oceňovaných próz (z poslední doby jmenujme třeba Praskliny Kláry Vlasákové nebo Tři kapitoly Daniela Hradeckého), zjevně popularitu Tomáše Břínka, muže se 156 tisíci přáteli na Facebooku a 516 tisíci sledujícími na Instagramu, nedokázalo odhadnout. Zda se v dohledné době při všeobecném nedostatku papíru v tiskárnách a při termínech dávno zamluvených pro předvánoční knižní trh dočká autor a příznivci dotisku, ví bůh.

Kdybyste se tedy k TMBOOKU nedostali, vězte, že má formát umělecké monografie běžné ve výtvarném umění – díla z let 2010–2021 jsou tu řazena chronologicky, od autorova debutu na sociálních sítích 1. srpna 2010, kdy členy někdejší kapely Orlík na černobílé dobové fotografii opatřil taškami Billa, protože Billa liga je bílá síla, jak vědí pamětníci z písně dávno zaniklého Orlíku. Posledním obrázkem je příznačně zpráva o zdravotním stavu prezidenta Zemana z 16. září 2021, jistě přesnější než kusé informace z Hradu: „Hladina krve v alkoholu je v normálu,“ říká na koláži pobledlému, ale usmívajícímu se prezidentovi lékař.

Pak už následují jen otázky fandů vyslané k TMBK prostřednictvím Instastories a jeho stručné odpovědi. O něco úplnější kolážistova vyjádření k současné politické situaci, k antivaxerům, nenávistným komentářům SJW a sluhům cancel culture nebo právě k TMBOOK najdete na sedmi stranách dnešního Reflexu, pro nějž jsme vedli rozhovor.