TMBK vs. covid

TMBK vs. covid Zdroj: TMBK

TMBK vs. Blatný zavíračem
TMBK vs. Blatný zavíračem
TMBK vs. covid
Zavřít, otevřít, zavřít, otevřít
Tak pojďte, pane Blatný
10
Fotogalerie

Hospodští z celé země vyližte si... aneb Končící Jan Blatný v podání TMBK

Na odcházejícího ministra zdravotnictví Jana Blatného nám zbyde spousta výrazných vzpomínek. Ať už šlo o jeho neschopnost správně nosit respirátor či podat srozumitelné a jednoznačné vysvětlení čehokoliv, po celou dobu svého působení v úřadu nás utvrzoval v pocitu, že to s vládou i s celou zemí jde opravdu z kopce. Přinášíme galerii koláží TMBK věrně vystihující aspekty Blatného ministrování. 

Jan Blatný (za ANO) dnes po zhruba pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Novinářům řekl, že prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) z funkce odvolal. Čtvrtým ministrem zdravotnictví v nynější vládě se má dnes podle Babišova návrhu stát ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, sdělil dříve ČTK úřad vlády.

Blatný řekl, že své odvolání chápe jako politické rozhodnutí, na které měl Babiš právo. "Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval na podkladě odborných dat a analýz," uvedl. Babišův krok se podle něj dá interpretovat tak, že podle premiéra je už země v rámci epidemie covidu-19 z nejhoršího venku.

O odvolání se Blatný dozvěděl v úterý večer od Babiše, který ho pozval na osobní schůzku. "Důvody vám asi sdělí sám premiér. Rozhovor, který jsme měli, byl o vzájemné možnosti spolupráce a politických otázkách. Dál se vyjadřovat nechci," uvedl. Po úterním jednání vlády před 19:00 Blatný řekl, že o jeho výměně, o které spekulovala celý den média, se na několika jednáních s Babišem do té doby nehovořilo. Na záležitost se sám neptal.

Blatný nechtěl komentovat, zda končí na přání prezidenta. Zeman zhruba před měsícem řekl, že by Blatný měl odejít kvůli názoru na ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Odmítáním látky podle něj nese odpovědnost za úmrtí lidí v Česku. Blatný trvá na tom, že ruská očkovací látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Babiš poslal Blatnému v poslední době několik vytýkacích dopisů. V nich ho kritizoval mimo jiné za podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19. "Celou dobu jsem si stál za používáním pouze schválených vakcín. Jen tak mohu lidem zaručit, že jsou pro ně bezpečné, vyzkoušené a že opravdu fungují. Podobně je to i s léky proti covidu," řekl dnes Blatný. Doplnil, že u léku si musí být jist, že nejen pomůže, ale také neublíží.

Dětský hematolog Blatný byl ministrem v Babišově vládě od loňského 29. října, kdy se stal třetím ministrem zdravotnictví v krátké době. Nejdříve v září rezignoval Adam Vojtěch (ANO). Jeho nástupce Roman Prymula (za ANO) skončil zhruba po měsíci poté, co se v médiích objevily fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci, která musela být kvůli vládním opatřením uzavřená.