Video placeholde
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr školství Robert Plaga (vpravo) ve Sněmovně
Zleva hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO) na tiskové konferenci
Zleva ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupili na tiskové konferenci k návratu dětí do škol.
Zleva ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupili 11. listopadu 2020 v Praze na tiskové konferenci k návratu dětí do škol.
Ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci ohledně otevírání škol (11.11.2020)
10
Fotogalerie

Blatný s Plagou prý zítra končí. No a? Stejně o všem bude dál rozhodovat Babiš a jeho marketing

V médiích se rozšířila zpráva, podle níž zítra či pozítří vyhodí premiér Andrej Babiš z vlády ministra zdravotnictví Jana Blatného a ministra školství Roberta Plagu (oba za ANO). I když by výměna dvou členů kabinetu mohla vypadat jako významná zpráva, ve skutečnosti nemá smysl se tím jakkoliv vzrušovat.

Vláda Andreje Babiše je tak špatná a napáchala tolik škod, že pro výměnu kteréhokoliv jejího člena se dá najít dost důvodů. Je to tudíž plně obhajitelný krok.

Blatný ukázal, že ani údajně renomovaný lékař s obstojnou pověstí není zárukou dobrého ministra zdravotnictví. Během jeho řízení resortu prošlo Česko největšími vlnami covidu, aniž by ministr přišel s čímkoliv jiným než s nekonečným nouzovým stavem. Výsledkem je 27 tisíc mrtvých a zdecimovaná ekonomika. Plaga a jím řízené ministerstvo školství by zase podle mnoha ředitelů škol udělali nejlépe, kdyby vůbec neexistovali a přestali do vzdělávání a organizace školství vnášet zmatek. Když do toho ministr školám nemluvil, dokázaly si s krizovou situací poradit často velmi dobře.

Stejně tak je ale bohužel pravda, že výměna kteréhokoliv ministra Babišova kabinetu nepřinese téměř jistě žádné zlepšení. Opakovaně se ukázalo, že rozhodující slovo má premiér. Pokud mají ministři jiný názor, klidně opřený o stanoviska odborné veřejnosti, buď ho změní a přizpůsobí Babišovi (a aktuálním výsledkům průzkumů veřejného mínění), nebo se mohou poohlížet po jiném zdroji obživy. Premiér vnímá šéfy resortů jen jako jakési své asistenty, kteří jsou pověřeni vykonávat jeho vůli, za což jsou dobře placeni, mají služební auto s řidičem, početný aparát a vizitky s nápisem „ministr“. Když jsou obzvláště loajální, mohou se těšit i na post velvyslance nebo jinou trafiku.

Ve skutečnosti je tak případné střídání na vládní soupisce jen výměnou již okoukaných obětních beránků za nové tváře, z nichž Babiš udělá další obětní beránky v prvním okamžiku, kdy bude potřebovat na někoho něco svést. Není proč jásat, není koho litovat.