Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se chová jako řeznický pes

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se chová jako řeznický pes Zdroj: Blesk:Daniel Černovský

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021)
Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystoupili na tiskové konferenci po schůzi vlády (22. 3. 2021)
Ještě měsíc nouzového stavu, žádá vláda Sněmovnu. Hamáček děkoval Čechům za dodržování opatření
Ministr Jan Blatný (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)na tiskové konferenci po jednání vlády (22.2.2021)
11
Fotogalerie

Blatný s Hamáčkem utržení ze řetězu. S lidmi mluví, jako by to byli jejich poddaní

Ministrům povolují nervy a předvádějí chování řeznických psů. V nehoráznostech se předhánějí zejména Jan Blatný a Jan Hamáček. Nedochází jim, že tím vládu připravují o poslední zbytky důvěry, kterou v ni snad ještě někdo má.

U Hamáčka tupá argumentace silou až tak nepřekvapí – jako správný vnitrák považuje obušek za nejlepší argument. Od šéfa resortu zdravotnictví, lékaře se specializací na dětskou hematoonkologii, jehož manželka je poměrně významnou literární agentkou, by ale nejspíš leckdo čekal kultivovanější přístup. Přesto se právě on vyšplhal v minulých dnech na špici žebříčku nejhloupějších asociálních výroků.

„Když se lidi utrhnout z řetězu o Velikonocích, tak máme veliký průser.“
„Lidé chtějí jít pít, chtějí jít k řece a my jim v tom musíme zabránit.“
„Sportovat nemusíme všichni v organizovaných kroužcích, děti mohou běhat po lese.“

Tři souvětí, v nichž se Blatný projevil jako hulvát, asociál a hlupák dohromady. Ano, lidé v Praze chodí v krásném počasí na procházky k řece a do několika parků, kde jich pak je víc pohromadě. Ovšem je to tak proto, že jim Blatný a spol. zakázali vyjet za hranice města. Jinak by jich nemalá část byla radši na zahrádkách svých chat a chalup nebo v lesích, v nichž jim ministr Blatný doporučuje sportovat. Jak se tam mají dostat, ale poradit zapomněl.

Naprosto skandální jsou i slova o tom, že by se lidé mohli „utrhnout ze řetězu“. Cítí se být Blatný tím, kdo má někoho uvázaného na řetězu? Jsme pro něj psi, které je třeba držet u pánovy nohy? Považuje se za toho, kdo nám může libovolně přitahovat a popouštět vodítko-řetěz? Nejspíš ano. Těžko mohl dát lépe najevo svou aroganci, kdy sebe považuje za pána a nás za poddané.

Ministr vnitra Hamáček používá silovou rétoriku vyztuženou všemožnými výhrůžkami už od loňska. Snaží se působit jako rázný chlapák, ale moc mu to nejde. Často si spíš naběhne na vidle a je následně zaslouženě terčem posměchu. To se mu povedlo, třeba když v televizi prohlásil následující: „Pokud bude někdo přistižen na předzahrádce a ve skupině popíjet pivo, tak policie jim rozdá desetitisícové pokuty v blokovém řízení a je po problému.“

Kdyby měl šéf sociální demokracie alespoň trochu sociální inteligence, nikdy by nemohl říct nic podobného – desetitisícové pokuty neodstraní ani problém s epidemií, ani s lidmi, kteří už po roce vládní neschopnosti mají nekončící buzerace dost. „Po problému bude až po volbách – ČSSD prodá kravku, zaplatí dluhy Altnerovým a už nezaseje,“ byla jedna z mnoha negativních reakcí, které Hamáčkův výrok vyvolal na sociálních sítích. Neméně naloženo dostal ministr vnitra i od dalšího diskutujícího: „Mně to zní fér. Konečně snad policajti přestanou srážet lidi bez roušky na chodník, klekat na ně a kroutit jim ruce za záda.“

Pokud snad kdokoli považuje takové chování členů kabinetu k veřejnosti za správné, má na to samozřejmě právo. Proti gustu… O mnohém ale vypovídá průzkum agentury STEM: Důvěra veřejnosti v to, že je Babišova vláda schopna epidemii zvládnout, podle něj za rok klesla z loňských 83 % na 25 % v letošním březnu.