Video placeholde
Na náplavce se 30. března 2021 večer popíjelo, dav rozháněli strážníci i policisté.
Na náplavce se 30. března 2021 večer popíjelo, dav rozháněli strážníci i policisté.
Na náplavce se 30. března 2021 večer popíjelo, dav rozháněli strážníci i policisté.
Na náplavce se 30. března 2021 večer popíjelo, dav rozháněli strážníci i policisté.
Na náplavce se 30. března 2021 večer popíjelo, dav rozháněli strážníci i policisté.
22
Fotogalerie

Policisté rozbili gang lidí, kteří sportovali! To není vtip, to v zemi chybí rozum a vládne obušek

Je mi upřímně líto slušných a rozumných policistů a strážníků, kteří jsou nuceni kontrolovat často nesmyslná protiepidemická nařízení Babišovy vlády. Policie je represivní složka a jako taková samozřejmě musí při své práci dělat i nepopulární věci. Takovou pakárnu, s jakou se musí vypořádat teď, si ale nezaslouží. O to nepochopitelnější pro mne je, že se čas od času buzerováním lidí dokonce ještě sama chlubí.

Případ z jižní Moravy – muži zákona se v Ivančicích zaměřili na místní posilovnu a při následné razii v ní objevili dvacet lidí, kteří tam, ó hrůzo, cvičili! Ještě jednou: Ti dopadení lumpové uvnitř nevařili drogy, netočili dětské porno ani třeba nepadělali techničáky na kradená auta. Oni se tam za vlastní peníze snažili udržet ve formě, žít zdravým životním stylem a posilovat svoji imunitu. Někteří kvůli tomu přijeli až z třicet kilometrů vzdáleného Brna. Nic z toho se ovšem z rozhodnutí vlády nesmí. Policie se následně rozbitím gangu sportovců pochlubila médiím a ještě zveřejnila video z akce.

Případ z Prahy – na náplavce u Vltavy se večer při krásném počasí sešlo pár desítek, možná sto dvě stě lidí. Ne na hromadně organizované akci, na níž by někdo vydělával, jen si prostě přišli užít hezký večer u řeky. Netrvalo dlouho, na místo se sjely policejní vozy s blikajícími majáky a výzvy z megafonu přítomné rozehnaly. Opět o všem informovala média a policie si postěžovala, že podobných zásahů musí dělat desítky.

A do třetice – tentokrát případ, který se odehrál o víkendu u „okresní pohraniční kontroly“ v Suchdole u Prahy. Policisté večer zastavili auto s mužem a ženou.
Policista: „Kam jedete?“
Řidič: „Vezu manželku na noční, je sestřička v nemocnici v Praze.“
Policista: „Máte nějaké potvrzení?“
Žena ukazuje průkaz zaměstnavatele. Policista pokývá a obrací se na řidiče: „A vy?“
Řidič: „No já manželku vezu, ona neřídí a o víkendech jí na noční nic pořádně nejede.“
Policista: „A máte třeba čestné prohlášení?“
Řidič: „Mám si napsat čestné prohlášení, že dělám manželce řidiče a ji tam uvést jako osobu, která to potvrdí?“
Policista: „Asi byste měl, žádná výjimka na dopravu manželky do práce neexistuje.“
Řidič: „A nepřišlo by vám, že bych tím z vás dělal voly?“
Policista: „To máte asi pravdu, to by byla úplná blbost. Tak šťastnou cestu.“
Tímto případem se samozřejmě nikdo nechlubil. Kdyby náhodou nějakého exota napadlo vyšetřovat ho jako nedůslednost policejní hlídky, řeknu, že jsem si vše vymyslel.

Proč to píšu? Policisty nelze vinit z toho, že kontrolují, jak jsou dodržována protiepidemická opatření. Někdo ve vládě si je vymyslel, policistům to někdo nařídil a oni jednají podle rozkazu. Přístup ale může být různý – třeba rozumný, jako ten v suchdolské „kauze“. Nebo „jiný“. Pokud ale nechtějí policejní šéfové u velké části veřejnosti výrazně snížit důvěru a oblibu policie jako takové, ať probůh zabrání svým mluvčím vydávat za úspěch dopadení party sportovců, kteří si přišli zacvičit do posilovny. Řadoví policisté si skutečně nezaslouží vypadat jako trotlové, kteří nejen že chtě nechtě musí lidem při kontrolách znepříjemňovat život, ale ještě se tím navrch chlubí.