Václav D. a budova Franz Kafka Špitálu, ve které pracoval

Václav D. a budova Franz Kafka Špitálu, ve které pracoval Zdroj: Archiv

Václav D. (+34) neunesl tíživou situaci a upálil se
Franz Kafka Špitál v Brně
Franz Kafka Špitál v Brně
Franz Kafka Špitál v Brně
Franz Kafka Špitál v Brně
9
Fotogalerie

V Brně se upálil člověk kvůli covidu. Nesl těžce současný stav i „šikanu“ ministerstva práce

Velice smutný příběh se odehrál na začátku tohoto týdne v Brně. Čtyřiatřicetiletý absolvent právnické fakulty brněnské Masarykovy univerzity Václav D. se v pondělí polil hořlavinou a zapálil. Letecky byl transportován do nemocnice, kde lékaři marně bojovali o jeho život. Zemřel v pondělí 15. března v 15:15. Václav pracoval v sociálním podniku s názvem Franz Kafka Špitál, který se soudí s ministerstvem práce a na který Jana Maláčová posílá jednu kontrolu za druhou. Tuto situaci nesl těžce, stejně jako celou situaci spojenou s covidem.

„Vašek byl extrémně pečlivý a senzitivní člověk, který bojoval s těžkou nemocí,“ řekl Reflexu Pavel Paleček, který vede sociální podnik Franz Kafka Špitál v Brně, kde Václav působil. Spolek se soudí s ministerstvem práce (MPSV) a Jana Maláčová na něj posílá jednu kontrolu za druhou. Václav tuto situaci nesl těžce. Podnik, kde pracoval, je uzavřený z důvodu vládních opatření.

Incident se odehrál v sobotu na rodinné chalupě na Brněnsku. Václav D. tam odjel sám a nikoho nenapadlo, že se nevrátí. V sobotu večer se polil benzínem a zapálil. Specialisté popáleninového centra v Brně mu dávali několik hodin na přežití, přesto bojoval o život skoro dva dny. Svým zraněním podlehl v pondělí ve FN Brno. Popáleniny 2. a 3. stupně měl až na 80 % těla.

„Nepoznala jsem hodnějšího a laskavějšího člověka. Snažila jsem se tu pro něj být skoro každý den. Vašek byl pravý gentleman a ochránce. Při překonávání překážek v životě prokázal neuvěřitelnou sílu vůle. Navzdory tomu, že zažil spoustu utrpení, rozdal neuvěřitelné množství lásky,“ napsala na Facebook jeho sestra Marta.

Václav působil v sociálním podniku Franz Kafka Špitál v Brně, který slouží jako muzeum a hostel s netradičním ubytováním, jehož posláním je spojovat svět zdraví a nemoci. Jak jsme podrobně rozebírali v tomto článku, tak spolek, který za provozem podniku stojí, válčí už déle než rok s ministerstvem práce a soc. věcí. Ministryně Maláčová zadržuje hendikepovaným více než 2 miliony korun na výplatách, na které mají nárok i podle rozhodnutí ombudsmana. Kromě toho posílá ministerstvo na spolek jednu kontrolu za druhou s cílem zamezit jim v činnosti. 

„Naposledy minulý týden nám Dagmar Smolová z MPSV opět hodila na hlavu závěrečnou zprávu za rok 2020,“ dodal Paleček. „Je to nekonečný boj s úřadem, který nejde vyhrát – doléhá mnohem tíživěji v době pandemie na naše kolegy s postižením, kteří se v nastalé situaci neorientují, což jsem ministryni opakovaně psal a prosil jsem ji o vlídnost,“ dodává. 

Vyhrocená situace se pochopitelně velice negativně projevuje na psychice 80 hendikepovaných zaměstnanců, pro které spolek vytváří pracovní aktivity. Jedním z nich byl i Václav, který vystoupil jako hlavní postava v pořadu Reportéři ČT v listopadu 2020 a práci ve Franz Kafka Špitálu, na jehož vzniku se podílel od počátku, považoval za svoje poslání.