Video placeholde
Bunker 10-Z
Bunker 10-Z
Bunker 10-Z
Franz Kafka špitál
Franz Kafka špitál
7
Fotogalerie

Maláčové navzdory. Spolek oživuje památky i zaměstnává hendikepované, ale ministryně na ně zaklekla

První nemocnice, kde se nemocní starají o ty zdravé. To o sobě prohlašuje Franz Kafka špitál, ubytovací zařízení v centru Brna, v němž pracují hendikepovaní pracovníci, a které v pandemicky příznivější situaci nabízí ubytování turistům. V budově bývalé pojišťovny a později nemocnice můžete skutečně spát na nemocničním lůžku a snídat na bývalém operačním sále. O pár set metrů dál můžete zase strávit noc v bývalém krytu 10-z, kde vás provede třeba nevidomý průvodce. To všechno provozuje spolek AMERFO s jehož ředitelem Pavlem Palečkem jsme si povídali v našem podcastu. Podívejte se na něj ve videu v úvodu článku.

Obecně prospěšná společnost AMERFO obnovovala bývalý nacistický kryt pod Špilberkem od roku 2014. Zatuchlému krytu s plesnivým nábytkem vdechli život a od roku 2016 tam začali turisty postupně vodit, pak ubytovávat a dnes si tam můžete třeba udělat mejdan se swingovou kapelou nebo zahrát únikovou hru. Projekt Franz Kafka špitál už je mnohem náročnější. Secesní palác na brněnské ulici Koliště je opravdový kolos. I přesto se ve zchátralé budově bývalé pojišťovny a později prostorách úrazové nemocnice podařilo v roce 2019 vykřesat patro pro ubytování turistů. Díky oběma projektům vzniklo cca 80 pracovních míst, z nichž většina byla pro lidi s nějakou formou postižení.

Místům byl vdechnut nový život, turisté jezdili a byli spokojení. Pak ale přišly dvě rány. Tu první zasadila ministryně práce Jana Maláčová, když kvůli drobné administrativní chybě externí účetní firmy (jednalo se o 2 dny zpožděnou platbu v řádech nižších jednotek tisíc za sociální a zdravotní pojištění) odmítla vyplatit spolku 2 miliony korun na výplaty hendikepovaných zaměstnanců. Když se AMERFO ozvalo, začala vládní šikana. Nátlak na soud i několik kontrol ze sociálky. Mezitím přišel koronavirus a další rána, zákaz poskytování ubytovacích služeb. Jen třešničkou na dortu pak je fakt, že ministerstvo práce vyřadilo automaticky všechny spolky, které zaměstnávají hendikepované, z nároku na pomoc ve vládních kompenzačních programech. Spolek nedostal ani program Antivirus, ani covid nájemné a ani covid kultura. Ani korunu.

Jak tuhle ránu přežít? Jak se dá. Spolku pomáhá město Brno, soukromí dárci i crowdfoundingová kampaň na HitHitu kde vybrali přes 200 000 korun. To jsou ale „drobné“. Provoz obou objektů je nesmírně nákladný a hendikepovaní zaměstnanci žijí dlouhé měsíce v nejistotě, zda jim jejich pracovní místa vydrží. O tom všem jsme si s Pavlem Palečkem povídali ve videu v úvodu článku. Podívejte se na něj a dejte nám vědět, jak se vám líbí projekty spolku AMERFO a co říkáte na postup ministryně Maláčové.