Do kontrol ohledně cestování mezi okresy se v Praze zapojili i vojáci. (2. března 2021)

Do kontrol ohledně cestování mezi okresy se v Praze zapojili i vojáci. (2. března 2021) Zdroj: David Malík

Policisté na hranici okresu kontrolovali muže, který měl v autě marihuanu a kokain, sám byl pod vlivem drog.
Kontroly uzavřených okresů ve Zlínském kraji (8.3.2021)
Kontroly uzavřených okresů ve Zlínském kraji (8.3.2021)
Kontroly uzavřených okresů ve Zlínském kraji (8.3.2021)
Kontroly uzavřených okresů ve Zlínském kraji (8.3.2021)
12
Fotogalerie

Máte dost života v Babišově kriminálu? Podepište petici proti omezení svobodného pohybu

Na konci února vláda slibovala, že drakonická omezení volného pohybu osob mezi okresy budou trvat jen tři týdny. Na nesmyslné buzerování lidí nasadila policii a armádu. Teď ale na sliby zapomněla a svobodu nám vrátit nehodlá. Pokud to chcete pomoci změnit, podepište důležitou petici.

„My, níže podepsaní občané, využíváme našeho práva vyplývajícího z Ústavy a z čl. 18 Listiny základních práv a svobod a žádáme vádu České republiky, aby ukončila omezení pohybu osob nařízené v nouzovém stavu,“ píše se v petici, kterou zveřejnili senátoři Roman Kraus a Rostislav Koštial a náměstek jihomoravského hejtmana Jiří Nantl (všichni ODS).

Autoři petice poukazují na to, že nejsou žádné důkazy o potřebnosti těchto opatření a zejména o jejich účinnosti proti epidemii. To podle nich dokládá zhruba stejná epidemiologická situace v celé zemi a také skutečnost, že na cesty do práce se omezení nevztahují.

Také oficiální informace zveřejněné ministerstvem zdravotnictví ukazují, že výsledek drastických zásahů do života deseti milionů obyvatel Česka je žalostný: v pondělí přibylo 10 511 nových případů nákazy, což je stejné, jako o týden dříve. Počet lidí v nemocnicích vzrostl na 8 939 a pacientů ve vážném stavu přibylo na 1 993.

Je tedy zřejmě, že uzavření okresů a další omezení nepřináší to, co od nich vláda očekávala. Žádné jiné řešení než zbytečnou šikanu však vláda nenabízí. Právě na to autoři petice poukazují. Pokud s jejich stanoviskem souhlasíte, petici můžete podepsat ZDE.