Video placeholde
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
35
Fotogalerie

Babiši, Hamáčku, pod rouškou nouzového stavu zavádíte totalitní manýry. Nechte lidi protestovat

V neděli jsem se dlouho díval na protesty v Praze přes vysílání českých zpravodajských serverů. O to více jsem byl zneklidněn z toho, co jsem viděl a bohužel mi u toho i mnohokrát zatrnulo. Policie vyklidila pražské Václavské náměstí. Jako za totality před listopadovou revolucí 1989. Policie stejně jako kdysi také lustruje lidi a brání jim vyjádřit svůj názor. Některé věci by ale měly být nepřekročitelné – v demokratické společnosti musí mít každý právo svobodně protestovat (navíc když tak činí nenásilně) a vyjadřovat své názory. Dokonce i tehdy, když u toho porušuje předpisy nouzového stavu. Protože ty předpisy samy o sobě mohou být nesmyslné.

Abychom si rozuměli – nejsem odpíračem roušek na některých místech (doprava, obchody) a ani se neztotožňuji s některými názory těch, co včera vyšli do ulic. Přesto musím stát na straně protestujících. Je mi 60 let, skoro polovinu života jsem musel žít v nechutné totalitní společnosti a návrat k čemukoli i jen vzdáleně podobnému, by představovalo pro český národ naprostou katastrofu.

Přitom na tom samém místě, na pražském Můstku, kde v neděli kolem 17 hodiny odpoledne policie lustrovala a násilně zadržela některé demonstranty, je před revolucí jiná policie rozháněla vodními děly a bila obušky. Pamětníci si to pamatují, a proto mi bylo ze včerejších podobných obrázků za český stát stydno. Navíc policejní výzvy znějící z tlampačů připomínaly nechvalně známé období nacistického protektorátu Čechy a Morava (policejní buzeraci a zastrašování podle všeho nejde vymyslet nějak lidsky).

Musím se proto ptát: Co bude zítra nebo pozítří? Budou se opět lidi honit po ulicích? Budou se někteří opět bát vyjádřit svobodně svůj názor? Bude vůbec možné ještě vyjádřit názor bez toho, aby nás policejní bagančata nebo lynč sociálních sítí nezlikvidoval? A jaký je to příklad pro mladé generace, které už vyrostly ve svobodě?

Pokud chtějí premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček ukazovat svaly (jako prostřednictvím policie včera), mohli tak učinit už mnohokrát v průběhu koronavirové pandemie. Mohli pomocí svalů národ vyzvednout z chaosu a bordelu, do kterého ho právě oni s ostatními ministry uvrhli. Jenže jaképak svaly. Politici neukázaly vůbec nic. Jen svoji neschopnost.

Po roce marasmu, ke kterému česká vláda přispěla vrchovatě svými nekonečnými absurdními rozhodnutími, jsou mnozí lidé velmi unavení, vyčerpaní a nervózní. Babiši, Hamáčku, měli byste je povzbudit, ne posílat do policejních antonů. Musíte mít pochopení pro to, že právě tito lidé protestují. Už toho mají prostě dost. Ne kvůli sobě, ale kvůli vám. Vy jste je dostali do této prekérní situace.

Varující pak je, že scénky, které jsme měli možnost vidět včera i v předcházejících měsících při demonstracích v Praze a jinde, jsou podle všeho příznakem pomalu postupující destrukce svobod, které by měly být v české demokracii posvátné. Trochu to připomíná vývoj v Americe, kde politici v čele s Donaldem Trumpem vybudili lidi až k projevům nenávisti a násilí. Toho chce dosáhnout i česká vláda? Nebo si snad skutečně ve Strakově akademii, v Poslanecké sněmovně a na Pražském hradu někdo naivně myslí, že lidi budou pořád držet hubu a krok?

Babišové a Hamáčkové se u těchto slov budou jako vždy ušklíbat, protože jsou opojeni mocí. Myslí si, že to pro ně zůstane bez následků. Nezůstane. Boží mlýny melou pomalu, ale melou. I ty politické. Babiše a Hamáčka rovněž semelou na prach. Možná už velmi brzy.

Za současné demonstrace proti nouzovému stavu je totiž přímo odpovědný ten, proti kterému se paradoxně protestuje. Vláda. Ta protesty vyprovokovala, protože není schopna ani po roce koronavirové pandemie cokoli smysluplného vymyslet. Jaký má plán? Co bude dělat dal? Čeká až bude 50 tisíc mrtvých? S jakým originálním řešením kdy přišla? Jak se vžívá do myšlení a cítění občanů?

Když jsem přemýšlel, jak bych tento komentář ukončil, pípla mi v rodinné skupině na WhatsAppu informace, že policie vyhnala v sobotu naši snachu a vnučku i další děti a rodiče od houpaček v pražské Stromovce. Všichni totiž spáchali těžký zločin. Děti si šly hrát za zákazovou pásku, za kterou se ocitly i houpačky. Doma jsou už rodiče a děti zavření mnoho měsíců i kvůli chybám a přešlapům vlády a aby jim nehráblo, musí někdy ven. Hrdinná Policie ČR ale přijela k zásahu proti dětem s několika auty s blikajícími majáčky a tlampače všechny hlasitě vyzývaly k tomu, ať se rozejdou. Babiši, Hamáčku, nechte naše děti na pokoji. Nehulákejte na ně z tlampačů. Už fakt toho bylo dost!