Video placeholde
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
49
Fotogalerie

"Hamáčkovo gestapo." Policie rozpustila demonstraci v Praze, mimopražské na náměstí nepustila

Policie dnes odpoledne uzavřela pražské Václavské náměstí, kam svolala na dnešek demonstraci iniciativa My společně. "Hamáčkovo gestapo," skandovali protestující. Do prostoru ohraničeného červenobílými zátarasy policisté pustili pouze stovku účastníků, což je nyní povolený počet lidí při shromážděních při epidemii koronaviru. Podle zjištění ČTK organizátor kvůli policejnímu zásahu akci krátce po zahájení ukončil. Část účastníků protestu se přesunula k Národnímu divadlu, kde setrvala. Ostatní se rozešli.

Demonstrace měla začít v 13:00. Poté, co policisté uzavřeli prostor v okolí sochy svatého Václava a pustili tam jen stovku protestujících, další desítky lidí s českými vlajkami se dožadovaly vstupu, zjistil redaktor ČTK. Policisté tam ale už pouštěli jen občany, kteří v oblasti bydlí.

Policie dnes podle serveru Novinky.cz uzavřela i Staroměstské náměstí, kde se má od 14:00 konat shromáždění za ochranu Ústavy ČR, práv a svobod, pořádané iniciativou Chcípl PES.

Demonstranti hrají s policií na honěnou. Ohlásili přesun ze Staromáku na Petřín. Když v Petřínských sadech zjistili, že na ně policie čeká u rozhledny, míří zpět na Staroměstské náměstí:

Video placeholde
Demonstranti hrají s policií na honěnou. Ohlásili přesun ze Staromáku na Petřín. Když v petřínslých sadech zjistili, že na ně policie čeká u rozhledny, míří zpět na Staroměstské náměstí. • Martin Bartkovský

Policie v týdnu avizovala, že bude na ohlášených demonstracích kontrolovat dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Zaměřit se chtěla mimo jiné na to, zda je účastníků protestů povolený počet, jsou jen z okresu, kde se akce koná, a mají předepsanou ochranu nosu a úst.

Dnes tak policie nepustila za hranice okresů několik autobusů, které na demonstraci proti vládním opatřením mířily do Prahy. Několik autobusů jelo z Karviné, jeden z Brna. Pokutu na místě nikdo nedostal.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralovic, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil.