Video placeholde
Z filmu Kryštof
Z filmu Kryštof
Z filmu Kryštof
Z filmu Kryštof
Z filmu Kryštof
9
Fotogalerie

Kryštof: Film o mladíkovi, který se chtěl stát mnichem v době, kdy se zavíraly kláštery

Už jen pár týdnů zbývá do premiéry filmu Kryštof (21. 10. 2021), který divákům na příběhu Kryštofa vypráví osudy lidí z pohraničí v roce 1950. A nejen to. Československý snímek, který režíroval Zdeněk Jiráský, a v němž hrají Alexandra Borbély, Mikuláš Bukovjan, Dávid Uzsák, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Marek Geišberg, Ondřej Malý, Elizaveta Maximová a další, zachycuje výpravným způsobem celou řadu zlomových událostí našich dějin včetně násilného zavírání klášterů komunisty. Koprodukční snímek byl představen divákům v rámci letošního Febiofestu v sekci Gala a možnost vidět ho před distribuční premiérou bylo také během Finále Plzeň.

Na cestě víry, přátelství a lásky

Kryštof (Mikuláš Bukovjan), sotva dospělý muž, je přijat na konci čtyřicátých let minulého století do mnišské komunity. Utekl do jednoho z klášterních statků ve snaze vymanit se z komplikovaného rodinného prostředí a nalezl zde pevné zázemí mezi lidmi, kteří si nelžou. 

Má před noviciátem a je také jedním z posledních článků řetězu umožňující převádět pronásledované komunistickým režimem přes hranice do Německa.

Při jednom z nočních návratů z hranice je svědkem brutálního zásahu policejních složek proti skupince studentů…

Tak začíná celovečerní dobový snímek, jehož cesta na filmová plátna nebyla úplně jednoduchá. „Dva roky jsme řešili základní dramaturgická východiska, necelý rok trvalo, než jsme realizovali  natáčení, které skončilo asi devět měsíců od prvního dne. Potom proces pokračoval ještě více než dva roky. Postprodukci však zpomalily nepříjemné nepředvídatelné události a zejména období pandemie. Stále však věříme, že čas, který byl dopřán nám producentům a všem, kteří se pozitivně podíleli na jeho vzniku, umožnil dosáhnout ten nejlepší konečný filmový tvar z natočeného materiálu,“ vysvětlují producenti filmu Olga Raitoralová a Marian Urban.

A proč dostal příležitost mladý herec Mikuláš Bukovjan? „Mikuláš byl úplně neznámý herec, student konzervatoře z Ostravy, když nám ho režisér představil. Myslíme, že máme schopnost vycítit a akceptovat správné rozhodnutí režiséra při obsazování hlavních rolí. Proto ho považujeme za přesně toho herce, který byl v tom čase na správném místě, a dokázal přesvědčivě ztvárnit svoji postavu.“

Producent filmu Marian Urban stojí například za filmy Papírové hlavy, Rivers of Babylon, Želary, Kruté radosti, Lesní chodci, Muzika, Cyril a Metodej, Já, Olga Hepnarová či Rukojemník/Jak jsme hráli čáru.

Příběh Johany

Hlavní ženskou postavu ztvárnila Alexandra Borbély. Na její postavě Johany je zachycen osud stovek rodin z pohraničí. Popravy, vězení, kolektivizace, udávání, vydírání, pronásledování…

Alexandru si do role vybral režisér Zdeněk Jiráský. O svoji postavě a filmu říká: „Jako nejtemnější období československé republiky. A proto je důležité o tom mluvit, abychom věděli a uvědomili si, že se to nesmí zopakovat. Moje Johana je samostatná velmi silná žena, která po smrti otce musí zastat na rodinném statku veškerou práci. Když má vedle sebe Kryštofa, můžeme spatřit i její křehkou stránku.“

Československý celovečerní film bude uveden do kin 21. 10. 2021 v distribuci Bontonfilm.

Scénář Kryštof byl oceněn ve scenáristické soutěži FILMOVÉ NADACE.

Více informací naleznete na www.krystof.film >>>