Video placeholde
Z nové bondovky No Time To Die
Z nové bondovky No Time To Die
Z nové bondovky No Time To Die
Z nové bondovky No Time To Die
Z nové bondovky No Time To Die
12
Fotogalerie

James Bond v Praze. Slavné skladby z bondovek předvede Český národní symfonický orchestr

James Bond, nejslavnější filmový špión historie, se v různých podobách představí v příštích dnech v Praze a pak i v celém Česku. Nejdříve na koncertu „James Bond Night“ Český národní symfonický orchestr ve středu 22. září zahraje patnáct skladeb ze slavných bondovek a 30. září bude v našich kinech premiéra covidem pozdrženého filmu Není čas zemřít (No Time to Die) v hlavní roli s „agentem 007“ Danielem Craigem.

Více než 453 milionů zhlédnutí má na You Tube píseň Skyfall ze stejnojmenné bondovky, ve skvělém podání anglické zpěvačky Adele. I tato slavná skladba zazní 22. září na koncertě James Bond Night v pražském Obecním domě v podání Českého národního symfonického orchestru (ČNSO), který bude dirigovat Američan Steven Mercurio. Zpěv obstarají Athina Langoska a Sára Milfajtová.

„Kultovní série proslulých filmů s agentem 007 nevynikaly pouze špičkovým zpracováním, známé byly také svými originálními soundtracky. A protože se na filmovou hudbu specializujeme mnoho let, hrajeme je v orchestrální úpravě také,“ říká ke koncertu trumpetista a ředitel ČNSO Jan Hasenöhrl.

V Obecním domě zazní kromě jiného skladby Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), Live and Let Die (1973), GoldenEye (1995), Casino Royale (2006) nebo vzpomínaná Skyfall (2012).  

Pověstnou znělku k prvnímu filmu s Jamesem Bondem Dr. No (1962) napsal Monty Norman, poté byl se sérií přes dvacet let spojen držitel pěti Oscarů za filmovou hudbu John Barry. Následně se na bondovkách podílel David Arnold, Michael Kamen a Thomas Newman. Hudbu k zatím poslednímu filmu Není čas zemřít složil Hans Zimmer.

Týden po koncertu pak přijde i do českých kin kvůli koronavirové pandemii odložená a dlouho očekávaná premiéra filmu Není čas zemřít v hlavní roli s Danielem Craigem. Jedná se o dvacátou pátou bondovku. O samotném filmu (jak to bývá u této série obvyklé) nebyly zveřejněny předem žádné větší podrobnosti. Titulní skladbu s názvem No Time To Die ale nazpívala známá americká zpěvačka Billie Eilish, takže o extrémní pozornost médií a veřejnosti je už v tomto směru dopředu postaráno.