Maud Adams

Maud Adams Zdroj: profimedia.cz

Maud Adams a Roger Moore
Maud Adams
Maud Adams a Roger Moore
Maud Adams
Maud Adams a Roger Moore
7
Fotogalerie

Dvakrát po boku Rogera Moora. Bond girl Maud Adamsová vyměnila tlumočnickou dráhu za herectví

Snímek Chobotnička měl premiéru 6. července 1983, jednalo se rovněž o předposlední film, ve kterém ztvárnil Jamese Bonda Roger Moore. Jeho něžným protějškem byla žena s tetováním chobotničky, tu si zahrála Švédka Maud Adamsová. Někdejší modelce a zkušené herečce role Bond girl paradoxně nepřinesla větší slávu.

Narodila se 12. února 1945 ve městě Luleå, nepocházela z uměleckých kruhů. Její otec pracoval jako finanční kontrolor, matka pro změnu jako úřednice. Původní jméno budoucí herečky zní Maud Solveig Christina Wikströmová, což vůbec nenaznačuje tomu, že by jednou mohla být hvězdou stříbrných pláten. Osud tomu chtěl jinak.

Náhodné setkání v obchodě

Adamsová patřila k vzorným studentům, v osmnácti letech ovládala pět jazyků, a tak uvažovala o kariéře tlumočnice. Do její budoucnosti promluvila náhoda, v jednom z obchodů na ni natrefil módní fotograf. Oslnila ho její krása a rozhodl se, že jí udělá pár snímků. Fotky se povedly a byly zaslány do časopisu Allers, který tehdy pořádal soutěž Miss Švédska.

Snímků v magazínu si všimly modelingové agentury a o dalším osudu Adamsové bylo rozhodnuto. Přestěhovala se do Paříže a později do New Yorku, získala smlouvu s renomovanou společností Eillen Ford. Svého času byla velmi vyhledávanou modelkou. Její herecká kariéra byla na spadnutí, protože v 70. letech bylo běžné, že modelky dostávaly filmové role. Ostatně velká část Bond girls nejdříve začínala na světových molech.

Švédka, která si v roce 1966 vzala fotografa Roye Adamse, začala používat jméno Maud Adamsová. To mohli diváci vidět v titulcích snímku Kluci z party z roku 1970. Debut měla za sebou a další nabídky se jen hrnuly. O čtyři roky později získala roli v sérii o Jamesi Bondovi, ztvárnila Andreu Andersovou. Zajímavostí je, že ve filmu Muž se zlatou zbraní hrála Bond girl jiná Švédka, Britta Eklandová.

První pokus: neúspěšný, druhý pokus: Chobotnička

Záhy se objevovala v hlavních rolích. Jednalo se především o filmy průměrné kvality. Několikrát točila s francouzskou a italskou produkcí, v těchto časech ocenila svou jazykovou vybavenost. Během 70. let si připsala premiéru v seriálovém odvětví, zahrála si v jedné epizodě oblíbeného Kojaka. Za zmínku stojí rovněž televizní film Hraní o čas, ten přijali kritici veskrze pozitivně.

V roce 1983 jí přistála na stole nabídka na natáčení Chobotničky, jednalo se o další snímek ze série o Jamesi Bondovi. Adamsová už neměla hrát druhé housle, ale být právoplatnou Bond girl. Kývla a udělala dobře, protože její role patří mezi nejzdařilejší. Získala dokonce nominaci na prestižní cenu Saturn, nakonec ji však nedokázala proměnit.

V několika rozhovorech Adamsová přiznala, že práce na Chobotničce neznamenala zlom v kariéře. Už před totiž patřila mezi zavedené herečky. „Bylo skvělé být součástí,“ dodala v rozhovoru z roku 2003. Její život postupně plynul, pravidelně se vracela do Švédska, kde dokonce natáčela vlastní pořad. Ve filmech se objevuje sporadicky, naposledy v roce 2008. Na začátku milénia se rovněž mihla v seriálu Zltá sedmdesátá, i tentokrát se jednalo o epizodní výskyt.

V pokročilejším věku pracovala jako šéfka kosmetické společnosti, aktuálně si užívá stáří se svým druhým manželem Charlesem Rubinem.