Video placeholde
Maryam d'Abo představitelka bondgirl ve filmu Dech Života
Maryam d'Abo představitelka bondgirl ve filmu Dech Života
Maryam d'Abo představitelka bondgirl ve filmu Dech Života
Maryam d'Abo představitelka bondgirl ve filmu Dech Života
Maryam d'Abo představitelka bondgirl ve filmu Dech Života
10
Fotogalerie

Lamačka srdcí, která se fotila nahá. Československou cellistku v bondovce Dech života ztvárnila Maryam d'Abo

Dech života byl název dalšího dílu o agentu Jamesi Bondovi, kde si hlavní roli střihl Timothy Dalton. Po jeho boku mohli diváci spatřit krásnou Maryam d'Abo, herečku, jež se jinak objevovala především ve snímcích s pochybnou kvalitou.

Pochází ze starobylé rodiny. Jejím dědečkem byl gruzínských generál Giorgi Kvinitadze, který stál až do roku 1917 po carově boku. Po bolševické revoluci uprchl do Francie. Jedna z dcer Nino se provdala za Holanďana Petera Clauda d'Abo. Příjmení má údajně pocházet ze švédštiny, jedná se o název finského města Turku.

V bondovce až na druhý pokus

Vraťme se zpátky k Maryam, ta se narodila 27. prosince 1960 ve Velké Británii. Od malička vynikala v kreslení a doufala, že se jednou stane malířkou. Během puberty změnila názor a toužila po herecké kariéře. Díky rodinnému bohatství navštěvovala prestižní školy ve Francii a Švýcarsku. V tomto období se rovněž naučila plynně francouzsky, což se jí později hodilo.

Ve třinácti letech hrála v amatérském divadelním spolku, po návratu do Británie začala studovat. Vzdělání nakonec dala vale, protože ji oslovila modelingová agentura, d'Abo vyčnívala vzhledem a pravidelně lámala spolužákům srdce. Po několika reklamách dostala šanci ve filmovém světě, střihla si roli chůvy v hororu Xtro. V pozdějších letech se d'Abo ke svému debutu vrátila a označila ho za strašný.

I přesto si odbyla premiéru a stala se známým jménem. V roce 1984 navštívila konkurz na jednu z vedlejších rolí ve 14. bondovce Vyhlídka na vraždu. Tehdy se Albertu Broccolimu moc nelíbila, a tak dal přednost jiným. Tři roky nato ji obsadil John Glen do Dechu života, kde ztvárnila československou cellistku Karu Milovy.

Nahoře bez

Natáčet se mělo i ve východním bloku, filmaři chtěli použít Bratislavu. Tehdejší komunistický režim odmítl lukrativní nabídku a bondovka se nakonec odehrála v ulicích Vídně. Po pádu železné opony byl Dech života prvním snímkem o agentovi 007, který vstoupil do československých kin. Hlavní představitelce přinesl slávu a zájem o její osobu.

d'Abo se dokonce svlékla pro časopis Playboy, čehož následně litovala. „Už bych to nikdy neudělala,“ nechala se slyšet. Paradoxně si ale zahrála v několika lechtivých filmech. S odstupem času lze říci, že neměla velké štěstí na kvalitní projekty. Světlou výjimkou je Doktor Živago, který vznikl podle stejnojmenné knihy Borise Pasternaka. V epickém díle už nehrála pohlednou slečnu, ale postarší matku hlavní hrdinky.

Během filmové kariéry napsala knihu Bond Girls Are Forever, čímž chtěla vzdát hold všem dívkám, které se po boku smyslného agenta objevily. Kariéru načas přerušila v roce 2007, kdy se zjistilo, že krvácí do mozku. Po dlouhé rekonvalescenci navštěvovala pacienty, kteří si podobnou zkušeností prošli.

Dva roky po operaci už byla zpátky na place, získala roli v thrilleru Dorian Gray. Nadále se věnuje filmu, zároveň oživila starou lásku a navrhla několik módních kolekcí. Žije střídavě ve Velké Británii a Francii se svým manželem Hughem Hudsonem.

Maryam d'Abo potvrzuje onen pověstný stereotyp, který o Bond girls koluje. Lidé si ji budou navždy pamatovat jako Karu Milovy z bondovky Dech života.