Zemřela bondgirl Tanya Roberts z bondovky Vyhlídka na vraždu

Zemřela bondgirl Tanya Roberts z bondovky Vyhlídka na vraždu Zdroj: profimedia

Tanya Roberts
Tanya Roberts
Tanya Roberts
Tanya Roberts - Stacey Sutton – Vyhlídka na vraždu (1985)
Tanya Robertsová si zahrála Bond girl Stacey Suttonovou v bondovce Vyhlídky na vraždu. Kromě toho natočila spousty dalších filmů a v 80. letech se stala jedním ze sex symbolů Hollywoodu.
15
Fotogalerie

Nahá Bond girl na titulní stránce Playboye. Tanya Roberts ukončila hereckou kariéru kvůli manželovi

„Já jsem na to už příliš starý a Roger Moore rovněž!“ řekl v době natáčení snímku Vyhlídka na vraždu bývalý agent 007 Sean Connery. Moorovi, který ztvárnil James Bonda, bylo tehdy 57 let, kvůli tomu patří 14. bondovka mezi nejméně oblíbené. Nic na tom nezměnila ani půvabná Tanya Roberts, které stanula po jeho boku.

Narodila se v newyorském Bronxu jako Victoria Leigh Blumová, už od mala ji rodiče připravovali na dráhu modelky. S matkou fotila snímky do portfolia a společně posílaly fotky do různých agentur. V patnácti letech opustila střední školu a vyrazila na několikaměsíční cestu po Spojených státech. Následně se vrátila do New Yorku, kde odstartovala její kariéra.

Jeden z Charlieho andílků

Začínala v různých reklamních spotech, uváděla například sluneční brýle Cool Ray, zubní pastu Ultra Brite či kosmetický přípravek Clairol. V těchto dobách nastalo osudové setkání. Když čekala ve frontě do kinosálu narazila na Barryho Robertse, studenta psychologie. Slovo dalo slovo a dvojice k sobě našla cestu. Podle vzpomínek požádala Victoria Barryho o ruku ve stanici metra. Pár měl svatbu v roce 1974, herečka si změnila jméno na Tanya Roberts.

Vedle reklam hrála také v divadlech, ke stříbrnému plátnu chyběl už jen malý krůček. Debut nastal v roce 1975 v hororu Poslední oběť. Snímek herečce otevřel dveře a nabídky se jen hrnuly. Kariéře pomohlo také stěhování do Hollywoodu. Po dalších filmech byla vybrána producenty seriálu Charlieho andílci.

Měla se objevit v páté sérii a pozvednout klesavou kvalitu. Režisér doufal, že obsazením mladé herečky získá sérii popularitu. Roberts se několik týdnů před premiérou prvního dílu objevila na titulní stránce časopisu People. Ani to však Charlieho andílkům nepomohlo a seriál byl v červnu 1981 zrušen.

Video placeholde
První ze série náborových videí, kterými se britská tajná služba snaží přilákat do svých řad ženy • MI6

Brzký odchod

V další fázi kariéry si připisovala především filmy „béčkové“ kvality. V říjnu 1982 odhodila šaty a zapózovala pro časopis Playboy. Před tím než se zaškatulkovala jako Bond girl, ztvárnila pohlednou blondýnu ve snímku Sheena. Tato role jí vynesla nechtěnou popularitu, protože filmoví kritici nominovali Roberts na Zlatou malinu, což je cena pro nejhorší herecké výkony.

Záhy začala natáčet bondovku Vyhlídka na vraždu, kde strávila spoustu času vedle Rogera Moorea. Roberts už tehdy platila za známou herečku, a tak ji role Stacey Suttonové nekatapultovala do vyšších pater. Producenti uvažovali, že obsadí Priscillu Presleyovou, nakonec dostala přednost Roberts. I tentokrát si za svůj výkon vysloužila nominaci na Zlatou malinu.

Postupně opustila svět „béčkových“ snímků a přesedlala na seriály. Na tři sezon účinkovala v Zlatých sedmdesátých, ze seriálu odešla v roce 2001 na vlastní žádost. U milovaného manžela totiž propukla zhoubná rakovina, a tak se chtěla věnovat jemu. Několikrát se k sérii vrátila, vždy se jednalo o menší epizodní výskyty.

Manželovi poskytovala péči do roku 2006, kdy zemřel. Následně se vrhla na psaní knih, angažovala se rovněž v boji za práva zvířat. Před kamerou se objevovala zřídka. Hereččino jméno zaplnilo hlavní stránky na přelomu letošního roku. Její někdejší přítel informoval tisk, že herečka zkolabovala. Byla převezena do nemocnice, kde po několikadenním boji podlehla infekci. Ta měla být vyvolána problémy s močovým ústrojím.

Tanye Roberts bylo šestapadesát let.