Video placeholde
Matěj Ruppert a jeho G-Point Hunters koncertovali v horkovzdušném balónu
Matěj Ruppert a jeho G-Point Hunters koncertovali v horkovzdušném balónu
Matěj Ruppert a jeho G-Point Hunters koncertovali v horkovzdušném balónu
Matěj Ruppert a jeho G-Point Hunters koncertovali v horkovzdušném balónu
Matěj Ruppert a jeho G-Point Hunters koncertovali v horkovzdušném balónu
10
Fotogalerie

Světový unikát nad Českými Budějovicemi: Matěj Ruppert a jeho „lovci bodu G“ koncertovali v oblacích

Byl čtvrtek 1. července, brzké ráno. Na to že teprve vycházelo slunce, bylo uprostřed náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích nezvykle rušno. Tým lidí tu nafukoval hned čtyři horkovzdušné balóny. Do jednoho z nich technici cpali zvukovou aparaturu a koš ověšovali velkými reprobednami. Kromě štábů s kamerami, zvukařů, novinářů, balónových pasažérů a koordinátorů přibývalo i náhodných kolemjdoucích. Mezi tím vším pobíhal zpěvák Matěj Ruppert, který sem dorazil se svým tříčlenným uskupením G-Point Hunters, tedy zmenšeninou skupiny Monkey Business. Společnost mu tak měli dělat Roman Holý a Tereza Černochová. Ti byli hlavními aktéry světového unikátu: historicky prvního koncertu v horkovzdušném balónu, který uspořádala společnost Zážitky.cz, mimo jiné za podpory Reflexu.

Na rozdíl od předchozího podvečeru, kdy se akce původně měla konat, se ranní počasí umoudřilo. Bohužel jen na chvíli. Meteoradar hlásil další déšť, a tak se hrálo o minuty. Nafouknuté balóny úspěšně zaplnily velkou část náměstí, technika spolupracovala, pasažéři nastupovali do balónů, dokonce už odstartoval i online přenos. Vše bylo připraveno k synchronizovanému odletu, ale Roman Holý stále nebyl k nalezení. Když se konečně objevil a zenově klidný kráčel v žabkách náměstím, muselo koncertní balón držet několik okolostojících lidí, aby mu neodletěl.

Za mohutného povzbuzování všech se tento nesportovec odhodlal aspoň ke krátkému popoběhnutí, a tak se na poslední chvíli podařilo zabránit tomu, aby klíčový člen kapely chyběl. Jakmile naskočil za připravené klávesy, balón začal stoupat a pak už vše jelo jako na drátkách.

Unikátní koncert měl vlastně tři roviny. Do tří doprovodných balónů se vedle novinářů vtěsnala hrstka skalních fanoušků, kteří si celou show vychutnali přímo v oblacích. 15 tisíc lidí koncert sledovalo online. A díky výkonným reprobednám si vystoupení mohli vychutnat i lidé na zemi, kteří zrovna byli v letové dráze balónů.

Tři měsíce příprav a sázka na nejistotu

Bláznivý nápad uspořádat koncert, o jaký se ještě nikdo nepokusil, se zrodil v hlavě Honzy Hájka, majitele agentury Zážitky.cz, v době nejpřísnějšího jarního lockdownu. Dříve prosperující firma se tou dobou už podruhé potýkala s život ohrožující krizí. Zájem o gurmánské, pobytové, relaxační i adrenalinové zážitky v době covidové spadl téměř k nule. Respektive mnohaměsíční restrikce nedovolovaly téměř nic z nabídky zážitkové agentury realizovat. Výjimkou byla jen omezená kategorie „zážitků na doma“, které si lidé sice oblíbili, ale na záchranu zážitkového byznysu to zdaleka nestačilo. Naději na oživení sice přineslo předvánoční rozvolnění, ovšem i to po Novém roce zazdila další vlna omezení.

S postupujícími týdny ale hlad lidí po návratu do normálu postupně narůstal, pandemii navzdory. Bylo evidentní, že jakmile se začne rozvolňovat, poptávky se zase rozjedou. Honza Hájek se však rozhodl jít tomu naproti něčím bombastickým. Koncert v balónu měl ještě víc zpopularizovat nejoblíbenější zážitek ze všech – tedy balónové létání. Zároveň byl příležitostí podat pomocnou ruku i Covidem zdecimované kulturní scéně.

„Jakmile se mi Zážitky ozvaly, neváhal jsem ani vteřinu. Byla to příležitost znovu hrát naživo, navíc v podmínkách, které nikdo z nás nezažil. Po uplynulém roce to byla podobně lákavá výzva jako najít bod G,“ usmíval se frontman G-Point Hunters.

Realizace pochopitelně byla výrazně složitější a nákladnější, než se původně odhadovalo. Úsilí 25členného týmu, který akci připravoval, se však vyplatilo. „Padly na to statisíce a nějaké tři měsíce naše firma nežila ničím jiným. Technicky šlo o nesmírně náročný projekt, protože vlastně nic nebylo na podobný koncept připravené. Koncertní pódium včetně kapely jsme museli dostat do jediného balónového koše. Plus jsme se museli vypořádat se zajištěním online streamu, což je v oblacích opravdu vyšší dívčí. Ani reprobedny se obvykle nestaví na to, aby přenášely zvuk dolů, desítky metrů pod sebe. A když jsme všechno tohle zvládli vyřešit, mohlo veškeré přípravy zhatit počasí. Jen tedy nikoho nenapadlo, že by se mohl ztratit někdo z kapely. Ale i to nakonec dopadlo dobře,“ vzpomíná spokojeně Hájek.