Obálka Dobyvatelů

Obálka Dobyvatelů Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Vojsko Chetitů táhne světem a dobývá jednu zemi za druhou.
Aby kočovné kmeny Skýtů přežily, rozhodnou se obnovit staré spojenectví zvané Horda živých a společně se postavit nepříteli.
Do sídla spojenců přijíždí vyslankyně Babylónie, aby byla svědkem krvavých magických rituálů, zákulisních bojů o moc, zrad i vražd.
Komiks bsahuje dva díly ze série Dobyvatelé: Hordu živých (Reconquêtes: La Horde des vivants) a Chetitskou past (Reconquêtes: Le Piège hittite)
Ukázka z Dobyvatelů
8
Fotogalerie

Conan bez Conana: Když Skýtové obětovali nahé otrokyně

Jsou historické komiksy a historické komiksy. Pokud se rozhodnete zaznamenat vznik jaderné bomby, máte určitě podkladů víc než dost. Ale jestliže chcete vyprávět příběh ze skýtsko-chetitské války… Inu, to máte k dispozici zejména reliéfy v kameni zobrazující výjevy ze života a sem tam nějaké to klínové písmo… Ale všechno jde, když se chce.

Minimálně jména hlavních postav jsou ve francouzském komiksu Dobyvatelé povětšinou historicky doložena. Autor scénáře Sylvain Runberg musel pracovat s řeckými prameny, které se o obou kulturách zmiňují. Ale více zdrojů by asi autor ocenil, o čemž svědčí i způsob, jakým si vymyslel vypravěčku příběhu. Thusia je písařka samotného krále Chammurapiho; jistě znáte ze středoškolských let jeho zákoník vytesaný do kamene – podle tehdejších zákonů šlo o dobu krutou, což se autorům komiksu hodí.

Vnady a další vnady

Její král ji vyslal, aby zaznamenala v táboře spojených kmenů Skýtů jejich válku proti Chetitům. Tyto kmeny známe z dějepisu, ale kromě pár obrázků si jejich časy umíme představit jen těžko. Ale od toho tu máme kreslíře jménem François Miville-Deschênes, který evidentně prošel nejednu knihu týkající se tématu. Architektura podle všeho sedí, módní kreace ženského oblečení jsou inspirující i po více než 3500 letech, ženské vnady, kterých je v komiksu hojnost – jak velí doba – jsou taktéž zachyceny historicky věrně. A válečné výjevy – inu, jsou válečné výjevy.

Nejspíše vzhledem k nedostatku podkladů si autor přidal mágy z Atlantidy, poslední přeživší z pyšného ostrova, který zmizel v moři teprve dvacet let před událostmi našeho příběhu. Skýtové tahají za kratší konec lana, a tak jsou nuceni znovuobnovit Hordu živých, kmenový svaz schopný postavit se vpádu nájezdníků.

Jak vycvičit gryfa

Čekají vás intriky, lidské oběti, intriky, orgie, magie a zase intriky. A pak zvěř. Všechny zúčastněné národy totiž řeší zejména jedno – jak vycvičit draka. Tedy pardon, gryfa a vůbec všechno, co se vycvičit dá. Je evidentní, že François Miville-Deschênes zvířata kreslí více než rád, takže ve stručném výčtu v komiksu najdete bojové medvědy, bojové slony, bojové kance, pštrosy – taky bojové, koně všeho druhu, pak již zmíněného gryfa a jakési doslova předpotopní velekoně, které známe z ilustrací Zdeňka Buriana.

Celé je to velkolepé, všichni jsou nakresleni realisticky a je jasné, že velké finále, které nás čeká za čtvrt roku v dalším čísle magazínu Modrá Crew, bude krvavé a barbarsky ukrutné. Komiks působí jako heroická fantasy, a kdyby se najednou objevil Conan z Cimmerie (na kterém ostatně Sylvain Runberg také autorsky participoval), nejspíš by se nikdo nepodivil. Jen tu nikdo neuctívá Croma, ale bohy zaknihované a dříve skutečně uctívané. Snaha o vzdělání čtenářstva, kdykoli je to jen trochu možné, je v případě Dobyvatelů vlastně mile dojemná.

Suma sumárum máme v ruce velmi povedený příspěvek v edici Modrá Crew a je jisté, že fanoušky si Dobyvatelé najdou. Kresba je krásná, líbivá, příběh odsýpá, a tak se nezbývá než těšit na dokončení příběhu za pár měsíců. Vzhůru na Střední východ, kde uvidíte věci nevídané!