Video placeholde

Neposlouchejte naivní Gretu, nový film o Billu Gatesovi řeší stejné problémy jinak

Klimatická hysterie, kterou pomohla ve světě rozpoutat švédská studentka Greta Thunbergová, překvapuje svojí naivitou, s kterou zejména mladí lidé ke klimatickým změnám přistupují. Zcela jiný pohled na řešení vážných problémů současnosti nabízí nový dokumentární seriál Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, kterou vyslal do světa v minulých dnech Netflix. Je to neobvyklý film o jednom z nejúspěšnějších a nejbohatších lidí posledních desetiletí, zakladateli Microsoftu, Billu Gatesovi.

Šestnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová, podle svých vlastních slov slyšela poprvé o klimatické změně, když jí bylo osm let a prý nemohla pochopit, že se s tímto problémem nic nedělá. Není to pravda, problém se dávno řeší, jde pouze o přístup, jak se má řešit. Zcela jiný pohled než aktivisté nabízí právě  Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates (což by se dalo přeložit jako Uvnitř Billova mozku: Dekódování Billa Gatese). Netflix připravil premiéru na 20. září a na dokument se už lze podívat na této online službě i s českými titulky.

Bill Gates, který proslul zejména jako šéf a zakladatel globální počítačové firmy Microsoft a v posledních dvaceti letech i jako filantrop, jež utrácí desítky miliard dolarů na řešení vážných problémů po celém světě, musí působit na hysterické klimatické alarmisty jako zjevení. V dokumentu je například velmi podrobně rozebírán jeho pohled na jadernou energii. Tu aktivisté expresivně zatracují, zatímco Gates v ní hledá možnosti, jak změnit její podstatu (představa o ní je stará několik desetiletí) a jak by mohla přinést spásu při výrobě čisté energie. To by skutečně pomohlo řešit klimatické změny na rozdíl od výkřiků při protestech aktivistů.

Třídílný dokument Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates (každý díl má přes 50 minut) nabízí poměrně složité technické a filozofické úvahy Gatese, ale současně i dojemné rodinné scény z jeho života. Například když mu umírala matka, nebo když se ve zlém rozešel se spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem.

Bill Gates asi poprvé v životě nechal více nahlédnout filmařům i do svého soukromého života, ostatně některé jeho postoje v něm komentuje také manželka Melinda či jeho sestry. Toho dokázal producent a režisér Davis Guggenheim využít. Ten už v roce 2007 dostal Oscara za film Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth) o problematice globálního oteplování. Teď má možná nakročeno ke stejnému ocenění.

„Davis měl nápad vytvořit dokument, který by se zabýval velkými projekty, které jsou riskantní, ale já doufám, že se do některých z těchto otázek možná zapojí více lidí a pomůže je vyřešit,“ řekl k dokumentu Bill Gates. Sám režisér Guggenheim dodává, že nechtěl udělat propagační snímek, ale že Gates je zajímavý tím, jak „jeho optimismus a pragmatismus řídí jeho přístup k řešení problémů, o nichž nikdo nechce přemýšlet“.

Proto se v sérii objevují jak problémy se zajištěním kvalitní kanalizace v rozvojových zemích, tak nukleární energie, či otázka vzdělávání. Ale i boj nadace manželů Gatesových s odstraněním dětské obrny v chudých zemích. Ne všechno bylo v těchto projektech dotaženo do vítězného konce, ale ani to film neskrývá. Spíše nastoluje otázky, proč tomu tak je. Přitom nadace jenom na financování různých projektů ve zdravotnictví utratila ve světě už přes 36 miliard dolarů. A to je víc než mnoho států světa dohromady.

Gates, a je to vidět i v novém dokumentu, přitom není jen pozitivní postava, která šíří dobro a lásku. Je to i tvrdý obchodník, nesmlouvavý vyjednavač, nekompromisní šéf a člověk, který si jde někdy za svým cílem i cestami, které jsou kontroverzní a pro mnohé nepřijatelné. Na druhou stranu od vášnivých klimatických naivistů se snaží pomocí svého analytické mozku a neuvěřitelného množství peněz, které vydělal, o skutečnou změnu v mnoha oblastech. I v případě klimatických změn. Je to vizionář. Nevyzývá lidi k protestům na ulicích, ale ke spolupráci, k hledání východisek. Zda se mu to nakonec ve všem podaří, nevíme. Ani on to neví. Nedospěli k tomu ani filmaři. Tak i končí dokument. Ale Bill Gates nabízí velmi zajímavé, odvážné a inspirativní varianty, které můžeme respektovat a o kterých je záhodno mluvit. 

Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, třídílný dokumentární film, Netflix, 2019, premiéra 20. září.