Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Karel Steigerwald: Babiš Zemanovu abolici nepodepíše. Nic přece neprovedl

Kdyby k tomu došlo a prezident obšťastnil Babiše abolicí, kterou spolupodepisuje premiér, mohl by ji Babiš odmítnout podepsat. Ne že by mu bylo divné spolupodepsat abolici pro sebe samého, ale tím podpisem by si navždy znemožnil dostat se k soudu a prokázat svou nevinu.

A nevinný je, sám to říká, žádnou milost od Zemana nepotřebuje. Už ho naštvali státní zástupci, že mu v cestě k prokázání neviny před soudem brání. Chtějí celé to divadlo kol Čapího hnízda udržet v provozu na úrovni domněnek, že si namastil kapsu, na úrovni podloudných informací, že spáchal podvod, a na úrovni lži, že přiškrtil státní zástupce, aby skákali, jak on píská. Což je ohromná lež, vždyť Babiš k soudu jít chce, tam se kuchtí spravedlnost.

Zeman se unáhleně vychloubá bianko abolicí, což je strhující nóvum, které jinde nemají a mít nikdy nebudou, protože nemají Zemana. Babiš mu na tento trik neskočí, abolici nechce, nepotřebuje a nikdy nepřijme. Nikdy. Abolice je pro lidi, kteří něco provedli a mají to štěstí, že se kamarádí s prezidentem, který jim helfne. (Germanismus, z německého helfen. Viz Ich helfe Babiš, wir helfen Babiš, du hilfst Babiš, ihr helft Babiš atd…)