Benjamin Netanjahu - ilustrační snímek

Benjamin Netanjahu - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Izraelské volby: Král „Bibi“ Netanjahu zase běží o život

Izraelci jdou letos již podruhé k volebním urnám, ale hlavní téma kampaně zůstalo stejné. Opět se hraje hlavně o to, zda v čele vlády zůstane Benjamin „Bibi“ Netanjahu, který se nedávno stal nejdéle úřadujícím premiérem v historii Izraele. Šéf pravicové strany Likud sice vyhrál po drtivém finiši už jarní parlamentní volby a jeho příznivci mohutně oslavovali pravicově-náboženskou většinu v nově zvoleném Knesetu, jenže tu se nakonec Netanjahuovi nepodařilo přetavit ve vládní koalici, protože ji odmítl podpořit šéf nacionalistické, ale sekulární strany Izrael Bejtejnu Avigdor Liberman.

Několikanásobný bývalý ministr se tím také zapojil do už několik let trvajícího soutěžení o to, kdo se stane budoucí hvězdou pravice, až jednou Netanjahu odejde z čela vlády i jeho konzervativní strany Likud. Lieberman proto upozadil původní identitu své strany, která dříve stála hlavně na obraně zájmů izraelských občanů, kteří přišli do země po pádu Sovětského svazu z postsovětských zemí.

Lieberman naopak začal zdůrazňovat, že jeho strana nepodporuje speciální výhody pro izraelské ortodoxní věřící a jako podmínku vstupu do koalice si stanovil, že začne být v realitě naplňován zákon, který i ortodoxním Židům předepisuje povinnost sloužit v izraelské armádě, od čehož byli dosud osvobozeni. Tento Libermanův požadavek ale zároveň znamenal, že Netanjahuovu budovanou koalici by v případě zavedení vojenských odvodů naopak opustily dvě strany, které volí téměř výhradně ortodoxní věřící.

„Ruský“ kingmaker Lieberman

Netanjahu proto raději sáhl po předčasných volbách a pokouší se získat v novém Knesetu většinu i bez Liebermanovy strany. Ta zatím podle předvolebních průzkumů neexistuje, protože pravicově náboženský blok má podporu, která by odpovídala maximálně 57 mandátům z celkem 120. Opoziční strany levicové a arabské orientace ovšem zatím podle průzkumů dosahují také jen na zhruba 54 mandátů, což znamená, že jazýčkem na vahách by opět byla Libermanova strana.

Její lídr prosazuje, aby po volbách vznikla sekulární koalice národní jednoty, v níž by seděl Netanjahův Likud, hlavní opoziční formace v podobě středového bloku Modro-bílá a právě Libermanova strana. Jenže to by znamenalo, že by z čela vlády musel odejít Netanjahu, kterého „modro-bílí“ v čele s bývalým náčelníkem generálního štábu Benny Gantzem odmítají. Pro Netanjahua by proto tento scénář zřejmě znamenal definitivní konec jeho rekordně dlouhé politické kariéry. Zastánce tvrdého přístupu k Palestincům totiž čelí několika trestním případům, v nichž je obviněn z korupce a zneužívání úřadu. Pokud „Král“ Bibi, jak mu přezdívají jeho příznivci, zamíří do opozice, budou ho čekat soudní oplétačky a téměř jistě odchod z čela jeho strany.

Další pohřbívání Bibiho

Bibiho už ale média a političtí oponenti politicky pohřbívali mnohokrát. Netanjahu je ovšem mistrem volebních kampaní a zejména jeho koncovek, v nichž v minulosti například neváhal bít na poplach před tím, že k urnám ve volební den přichází hlavně „hordy“ izraelských Arabů, nebo k volebním místnostem nechal své spolustraníky namontovat skryté kamery a zastrašovat tím od volební účasti nepřímo právě arabské voliče. Jeho Likud také tradičně dostává ve volbách více hlasů, než mu věstí předvolební průzkumy, a to mimo jiné proto, že Netanjahu dokáže svou ohnivou rétorikou v závěru kampaně přesvědčit voliče malých pravicových stran, aby raději dali hlas „velké pravici“.

Poslední průzkumy z pátku předvídaly remízu mezi Likudem a Modro-bílou v souboji o první místo, když oběma formacím dávaly shodně 32 mandátů. Obě strany by proto teoreticky mohly samy vytvořit velkou koalici, které se v zemi říká koalice národní jednoty. K té ale může dojít pouze, pokud nebude mít dnes večer většinu možný blok Likudu, osadnické a nacionalisticko-náboženské strany Jamina (Doprava) a dvou ortodoxních náboženských stran.

Rozhodne účast

O těsném výsledku tohoto klání rozhodne výrazně volební účast. Čeká se, že bude nižší než v dubnu, protože část voličů je unavená z téměř rok běžící volební kampaně. Černým koněm může být v tomto ohledu sjednocená arabská kandidátka, která reprezentuje arabské občany Izraele. Ti minule volby z části bojkotovali, ale nyní se jejich hlavní strany opět spojily a agitují za velkou arabskou volební účast, která by mohla připravit Netanjahua o možnost sestavit vládní koalici.

Motivováni k volbě budou ovšem i ortodoxní voliči, kteří se bojí nástupu koalice, v níž by po dlouhých letech nebyli zastoupeni, čímž by hrozilo, že pro své „ovečky“ ztratí mnoho výhod.

První průzkumy veřejného mínění budou zveřejněny již dnes večer ve 21 hodin a Reflex je bude samozřejmě sledovat.

Více o Izraeli si přečtěte ve speciálu Reflexu >>>