Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství

Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství Zdroj: Instagram.com/maxsiedentopf

Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství
Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství
Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství
Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství
Pasové fotografie mohou skrývat zvláštní tajemství
42
Fotogalerie

Pobavte se: Za těmito pasovými fotografiemi se skrývá bizarní tajemství, budete překvapeni

Pasové fotografie musí splňovat určitá kritéria daná zákonem. Umělec Max Siedentopf se ve svém projektu Passport Photos rozhodl nudné byrokratické náležitosti „rozšněrovat“ a poukázat na to, že občas „Sovy nejsou tím, čím se zdají být“. Náš vnitřní svět totiž zdaleka neohraničují striktní pravidla. Uvnitř nás se skrývají různí lidé, kteří se od těch na pasových fotografiích, na kterých je sebevyjádření tabu, leckdy značně liší.

Průkazové fotografie musí dle zákona splňovat celou řadu náležitostí. Musí mít přesné rozměry – 35 x 45 milimetrů, musí ukazovat nejen hlavu, ale i část ramen. Na fotografii nesmíte mít tmavé brýle ani pokrývku hlavy (kromě zdravotních nebo náboženských důvodů). Pozadí musí být jednolité, ideálně bílé nebo světle modré a nesmí splývat s fotografovanou osobou.

Nesmíte se nechat vyfotit z profilu či podhledu, pohled musí směřovat do objektivu. Výška obličejové části hlavy, tj. vzdálenost od kořene nosu k bradě, musí být minimálně 13 milimetrů. Mezi horním okrajem hlavy a horním okrajem fotografie musí být minimálně 2 milimetry. A jedním nepsaným pravidlem je, že je potřeba tvářit se jak idiot.

Kdysi – na počátku 20. století – mohli cestovatelé do svých pasů vložit více ze své osobnosti. Neomezovala se pozice, a dokonce ani činnost. Někteří tedy na svých fotografiích například četli noviny nebo dokonce hráli na kytaru. Zlom přišel v 60. letech, v počátcích technologií pro rozpoznávání obličejů.

Tehdy začali úředníci instruovat fotografované, aby nasadili neutrální výraz, ve volném překladu: tvářili se jako zombie. Až do roku 2004 bylo po Američanech výslovně požadováno, aby se na pasových fotografiích ani v náznaku neusmívali, aby s případným úsměvem neměl software na biometrické rozpoznávání obličeje problém.

Tyto byrokratické konvence vyprovokovaly vizuálního umělce Maxe Siedentopfa, aby vtiskl pasovým fotografiím osobnost jejich aktérů zpět. A když už, tak pořádně. Londýnský umělec pořídil přes 40 vtipných a bizarních portrétů, na kterých navrhuje možné scénáře toho, co se děje za ořezovými značkami standardní pasové fotografie. Prohlédněte si je v naší galerii. Další umělecké počiny Maxe Siedentopfa najdete na jeho webu a Instagramu.