Červený trpaslík

Červený trpaslík Zdroj: BBC

Dnes je Den polévky gazpacho z Červeného trpaslíka. Filmová výročí ale můžete slavit po celý rok

Pokud patříte k pravověrným fanouškům seriálu Červený trpaslík, musíte si 25. listopadu poručit na počest Arnolda Jidáše Rimmera polévku gazpacho a poslat s ní číšníka zpátky do kuchyně s požadavkem, aby vám ji kuchař ohřál. 

„Den polévky gazpacho“ se dnes po celém světě slaví od roku 1988, kdy byla odvysílána šestá epizoda první sezóny seriálu Červený trpaslík. Slavit se údajně bude až do roku 2180, kdy gazpacho naservíruje lodní kuchař Arnoldu Rimmerovi. Díky každoroční informační kampani bude řadový člen posádky vědět, že se polévka podává studená. Neztrapní se před důstojnickým sborem a vykročí vstříc slibné kariéře končící titulem admirála. Významných popkulturních dat je samozřejmě ve filmech a seriálech daleko více, a jestli rádi slavíte, máte příležitostí dost po celý rok.

Pokračování 2 / 24

1. ledna

RockyRocky | MGM

Neznámý boxer Rocky Balboa nastupuje do ringu proti Apollo Creedovi a s šampionem absolvuje celých 15 kol. I když nakonec prohraje na body, stává se hrdinou zápasu a filmové franšízy, která pokračuje od roku 1976 dodnes. Oba soupeři si po zápase odpřisáhnou, že už proti sobě nikdy nenastoupí. Rozhodnutí jim vydrží celé tři roky.

Pokračování 3 / 24

8. ledna

Blade RunnerBlade Runner | Warner Bros.

Robot, replikant Roy Batty projevuje schopnost soucitu a milosrdenství a zachraňuje svého úhlavního nepřítele Ricka Deckarda před pádem z mrakodrapu. Symbolický souboj robota s (možná) člověkem měl podle filmu Blade Runner proběhnout v roce 2020.  

Pokračování 4 / 24

2. února

Na Hromnice o den víceNa Hromnice o den více | Columbia Pictures Corporation

Televizní meteorolog Phil Connors se v městečku Punxsutawney dostává do nekonečné časové smyčky. Podle výpočtů fanoušků filmu Groundhog Day (Na Hromnice o den více) musel prožít jeden den celkem 12 000 x, v samotném filmu je dnů zachyceno 38. Představitel hlavní role Bill Murray na natáčení trpěl jen o něco méně, protože ho dvakrát pokousal svišť a musel podstoupit očkování proti vzteklině. 

Pokračování 5 / 24

20. února

MatrixMatrix | Warner Bros.

Programátor Thomas Anderson je zatčen, obviněn z kyberterorismu a krádeže tajných materiálů. Slavná scéna, kdy Neo poprvé utíká před agenty Matrixu, se měla odehrát v roce 1998. 

Pokračování 6 / 24

12. března

Vykoupení z věznice ShawshankVykoupení z věznice Shawshank | Columbia Pictures

Vězeň Andy Dufresne podniká úspěšný útěk z věznice Shawshank. Za mřížemi strávil nespravedlivě odsouzený celých 20 let. Pečlivě plánovaný útěk se měl uskutečnit v roce 1967. Původně byl námětem krátké povídky Stephena Kinga. Režisér Frank Darabont o něm natočil v roce 1994 film, který zpočátku zapadl, ale dnes je v hlasování žebříčku IMDb nejlépe hodnoceným filmem v dějinách.

Pokračování 7 / 24

22. března

Star Trek - kapitán James T. KirkStar Trek - kapitán James T. Kirk | serial.everyeye.it

Ve městě Riverside ve státě Iowa se v roce 2233 narodí James Tiberius Kirk. Ve 34 letech se stane nejmladším kapitánem hvězdné flotily a v roce 2264 se vydá na pětiletou misi na palubě lodi Enterprise. Jestli nepatříte k fanouškům Star Treku, tak můžete oslavit narozeniny Michaela Corleona. Hlavní postava mafiánské ságy Kmotr se narodila o 313 let dříve.

Pokračování 8 / 24

12. dubna

Rain ManRain Man | Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Raymond „Rain Man“ Babbitt ztropí scénu na letišti v Cincinnati, když odmítne nastoupit do letadla kvůli statistické pravděpodobnosti, že havaruje. S bratrem Charliem se proto musí vydat na roadtrip napříč Spojenými státy. Dustin Hoffman získal za roli autistického génia svého druhého Oscara. 

Pokračování 9 / 24

30. dubna

Noc oživlých mrtvolNoc oživlých mrtvol | Century Film Corporation

Mladá žena jménem Barbra je během návštěvy hřbitova napadena lidožravou nemrtvou bytostí. Útočiště najde na blízké farmě, kde se společně s dalšími ukrytými lidmi snaží přežít Noc oživlých mrtvol. Film George A. Romera z roku 1968 zahájil žánr hororů o zombiích hlavně proto, že Romero pro film nedopatřením neošetřil autorská práva, a umožnil tak vznik bezpočtu více či méně vydařených kopií.

Pokračování 10 / 24

3. května 

Blízká setkání třetího druhuBlízká setkání třetího druhu | Columbia Pictures

Roy Neary je během noční jízdy svědkem přeletu mimozemské kosmické lodi. Vydává se napříč Spojenými státy na místo, kde se má odehrát Blízké setkání třetího druhu. Film z roku 1977 je nejexperimentálnějším počinem Stevena Spielberga, který sám patřil k velkým UFO nadšencům.

Pokračování 11 / 24

12. května 

TerminátorTerminátor | Metro-Goldwyn-Mayer

V roce 1984 v toto datum přicestoval z budoucnosti Terminátor pověřený vraždou Sáry Connorové. Vraždícího robota vyslala do minulosti umělá inteligence Skynet z roku 2029, takže máme zhruba 6 let na to, abychom válce lidí a strojů zabránili. 

Pokračování 12 / 24

19. června 

Total RecallTotal Recall | TriStar Pictures

Rusovlasá žena středního věku způsobí paniku v příletové hale letiště na Marsu. Ostraha v ní odhalí dovedně zamaskovaného teroristu Douglase Quaida, který sem přicestoval s plánem svrhnout vládu diktátora Vilose Cohaagena. Je ale možné, že celý příběh je pouze implantovanou vzpomínkou, kterou do Quaidovy hlavy nahrála firma Total Recall. 

Pokračování 13 / 24

28. července

ČelistiČelisti | Universal Pictures

Dívka Chrissie Watkinsová se stává obětí lidožravého žraloka. V letovisku Amity Island propuká panika a místní radní vypisují odměnu za zabití parybího predátora přezdívaného Čelisti.

Pokračování 14 / 24

2. července 

Den nezávislostiDen nezávislosti | 20th Century Fox

V roce 1996 se nad světovými metropolemi objevují mimozemské lodě. Inženýr David Levinson náhodou odhaluje v jejich vysílání odpočet k útoku. Nestačí ale vládu USA varovat a celý svět se stává obětí smrtící mimozemské invaze. Přeživší hrdinové musí vybojovat pro mateřskou planetu den nezávislosti.

Pokračování 15 / 24

29. července 

Top GunTop Gun | Paramount Pictures

Tragická nehoda si během leteckého cvičení vyžádala život podporučíka Nicka „Goose“ Bradshawa. Jeho přítel a spolupilot Pete "Maverick" Mitchell je zmítán pocitem viny a přichází kvůli němu i o čestný titul „Top Gun“, určený elitním absolventům letecké akademie US Air Force. 

Pokračování 16 / 24

25. srpna

KmotrKmotr | Paramount Pictures

Don Vito Corleone pořádá opulentní svatbu své dcery. Věrný tradici sicilské mafie přijímá ve své pracovně gratulanty, kteří smí při této příležitosti požádat Kmotra o splnění jakéhokoliv přání. Mezi gratulanty nechybí ani jeho tři synové Sonny, Fredo a Michael. 

Pokračování 17 / 24

29. srpna

TerminatorTerminator | Metro-Goldwyn-Mayer

V roce 1997 je lidská civilizace vyhlazena jaderným útokem. Vyvolala ho umělá inteligence Skynet, která vyslala z budoucnosti do roku 1984 Terminátora.

Pokračování 18 / 24

13. září 

Pátek třináctéhoPátek třináctého | Paramount Pictures

V jezeře u tábora Crystal Lake se v roce 1957 utopil chlapec jménem Jason Vorhees. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno, jeho duch se ale vrací a v Pátek třináctého spouští v táboře vlnu vražd.

Pokračování 19 / 24

19. září

Forrest GumpForrest Gump | Paramount Pictures

V roce 1980 se na silnici č. 163 poblíž údolí Monument Valley ve státě Arizona zastavuje Forrest Gump s tím, že má dost běhání a vrací se domů. Na cestách strávil 3 roky, 2 měsíce, 14 dní a 16 hodin. Místo je k nalezení na Google Maps jako „Forrest Gump Point“. 

Pokračování 20 / 24

7. října

Krotitelé duchůKrotitelé duchů | Columbia Pictures

V roce 1984 se poprvé rozezní telefon v kanceláři agentury Ghostbusters. Členové týmu Krotitelů duchů jsou povoláni k eliminaci přízraku terorizujícího hosty luxusního hotelu Sedgewick. 

Pokračování 21 / 24

31. října

E.T. - MimozemšťanE.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures

V městečku Tujunga na předměstí Los Angeles vyráží Elliot Taylor na halloweenskou koledu. Vedle něj se kolébá zahalená postava mimozemšťana zvaného E. T. Scéna se shodou okolností natáčela opravdu na Halloween. Steven Spielberg dorazil na plac v klobouku, perlovém náhrdelníku a šatech, do kterých ve filmu nastrojila mimozemšťana malá Gertie. 

Pokračování 22 / 24

5. listopadu

Návrat do budoucnostiNávrat do budoucnosti | Universal Pictures

Marty McFly se na palubě automobilu DeLorean vrací do roku 1955. Musí zachránit manželství svých rodičů a sám sobě existenci. 

Pokračování 23 / 24

18. prosince

The Karate KidThe Karate Kid | Columbia Pictures Corporation

V roce 1966 se v New Jersey narodil Daniel LaRusso. V 17 letech se s matkou přestěhuje do Los Angeles, potkává zde pana Miyagiho a stává se šampiónem karate. Prostě Karate Kid.

Pokračování 24 / 24

24. prosince

Smrtonosná pastSmrtonosná past | Twentieth Century Fox

John McClane přichází na vánoční večírek firmy své manželky, aniž by si byl vědom, že se mrakodrap Nakatomi Plaza vzápětí stane cílem teroristického útoku. Stává se tak nedobrovolně hrdinou nejlepšího vánočního filmu všech dob.