Ministryně Maláčová se snaží, premiér Babiš jí bohulibé návrhy stejně vyfoukne.

Ministryně Maláčová se snaží, premiér Babiš jí bohulibé návrhy stejně vyfoukne. Zdroj: profimedia

ČSSD musí dělat radikálnější kroky. Alespoň podle ministryně Jany Maláčové. Od ní to zní strašidelně

Sociální demokraté si lížou rány po eurodebaklu a hledají lék na ztracenou popularitu. Jedna z jejich top tváří, sociální ministryně Jana Maláčová, mimo jiné napsala: „Chybělo nám odhodlání k radikálnějším krokům.“ Od političky přezdívané Venezuela — s odkazem na socialistickou spoušť venezuelského vůdce Madura — to zní strašidelně, skoro výhrůžně.

Zatím se vládnutí hnutí ANO a socialistů v sociální oblasti odehrává podle jediného a stále stejného scénáře: ministryně ČSSD Maláčová navrhne zvýšení nějaké (jakékoli) dávky, příspěvku, odměny či platu, ministryně financí ANO Alena Schillerová to s odkazem na stav státní kasy odmítne, premiér Babiš si nasliní marketingový prst, Maláčové její nápad uzme a národu tatíčkovsky oznámí (obvykle v ich-formě): — „Našel jsem na to peníze.“ Smetanu slízne pochopitelně on a jeho ANO.

Sociální demokraté nejsou hloupí, vědí to. Ve vládě hrají Babišovi do počtu, za odměnu jim vyluxoval voličské hlasy. A proč by voliči zůstávali věrní kovaříčkovi, když jim stejné benefity nakonec zajistí kovář?!

Kapsa poplatníka se třese jako ratlík

Říká-li dnes Jana Maláčová, že ČSSD musí být ještě radikálnější, kapsa daňového poplatníka se klepe jako ratlík. O kriticky nutné důchodové reformě slyšíme v poločase vládnutí paradoxně jen ve smyslu, komu se musí penze zvýšit (matkám), komu ulevit (náročným profesím), perspektiva pro mladší generace veskrze žádná.

Teď aktuálně se paní ministryně zastává uzákonění pětitýdenní dovolené a kratšího pracovního dne s odůvodněním: „Nevím, proč by třeba Němci měli mít v životě o devět let víc volna než Češi. Podle OECD patříme mezi největší dříče Evropy.“ Odpovědi občanů/voličů na sociálních sítích jí to naznačily jasně: Ježíš, to je srandááá. Jsme větší dříči, nebo jen trávíme v práci víc času?/ Produktivita vám nic neříká?/ Fakt umíte sahat jen do cizích kapes/ Už pěkně dlouho jsem neviděl nabídku práce, kde by pět týdnů dovolené nebyl standard/ Máte ekonomické vzdělání z Londýna. Co kdybyste zkusila založit firmu, zaměstnat pár lidí a ukázala všem podnikatelům, jak se to správně dělá?/ Nejdříve z republiky udělají zemi nekvalifikované práce plnou fabrik, montážních hal…

Jana Maláčová je levicová politička. Zdanit a ubrat jedněm, zvýšit a přidat druhým má v popisu práce. Ale jako zdaňovaný občan se mohu příštího socialistického „odhodlání k radikálnějším krokům“ bát. Vždyť pouhý den po volbách schválila vláda zvýšení daně z tabáku a lihovin, stát z kapes lidí vytáhne každoročně o dalších deset miliard víc. Tak radikálně kupředu, levá!

P. S.: Ta pětitýdenní dovolená uzákoněná nakonec bude. Andrej Babiš to zařídí.