Video placeholde

Ekonomka Zamrazilová: Bojím se obrovské síly důchodců. Nespoléhejte na stát a kupujte byty

Českou ekonomiku nečekají v dalších letech lehké časy. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová teď vidí rizika hlavně v zahraničí, jsme totiž průtoková ekonomika, která je de facto obětí úspěchů, pádů a obchodních válek jiných zemí. V příštích letech bude v Česku hlavní hrozba zlom na trhu práce. Kvůli poměru nezaměstnaných a volných pracovních míst, který je podle Zamrazilové v historii naprosto nevídaný, rostou příliš platy a firmy investují do robotizace. Kvůli dlouhodobějšímu horizontu pak musíme co nejdřív rozhodnout, jak řešit důchody.

Během 15 let totiž půjdou do důchodu silné populační ročníky, tzv. Husákovy děti. Penzistů pak bude i víc než třetina. Podle Zamrazilové bude třeba buď zvýšit věk odchodu do důchodu, víc se jako stát zadlužovat, nebo akceptovat, že lidé prostě budou mít v poměru k průměrné mzdě nižší důchody. Shoda ale prý přijít musí, a to brzy. Mladí totiž musí vědět, s čím můžou počítat, aby se podle toho mohli zachovat a naplánovat si život. Neustálés měnění pravidel hry podle Zamrazilové vede k nedůvěře občanů v celý systém, která se prohlubuje.

Důležitou roli přitom může hrát vlastnické bydlení. Zamrazilová říká, že jde o určitý pilíř spoření na penzi. Lidem, kteří mají udržitelné zaměstnání a solidní kvalifikaci, doporučuje koupit byt a nespoléhat se na stát. Obává se totiž politické síly důchodců, která bude za pár let prý obrovská. Ti možná upřednostní zadlužování státu před zájmem o to, jak budou žít další generace. To může způsobit zásadní problémy.

Čeští politici podle Zamrazilové teď těžili z toho, že se ekonomice dařilo, a nehleděli dál dopředu. Věří přitom, že se zhoršující se hospodářskou situací v Česku najdeme státníky. Ekonomika je totiž za vrcholem a kvůli své obrovské otevřenosti ji ohrožuje ještě situace v jiných zemích. Německo výrazně zpomaluje, obchodní válka mezi Čínou a USA pokračuje a brexit nás zasáhne hned v několika ohledech. Přesto se Zamrazilová další velké ekonomické krize zatím neobává.

Co by mohl pro české zaměstnance znamenat zlom na trhu práce? Jak je možné, že jsou mzdy vyšší, než by být měly? Jaké důchody budou mít lidé za 20 let? A dělají politici něco pro to, aby situaci v penzijním systému vyřešili?