Golfový král Tiger Woods si s fanoušky užívá pátý vysněný triumf na MAsters v Augustě!

Golfový král Tiger Woods si s fanoušky užívá pátý vysněný triumf na MAsters v Augustě! Zdroj: Reuters

Tiger Woods: Opětovné nanebevzetí legendy a sportovní i společenský zázrak

Přestože golf nepatří ve většině zemí k nejpopulárnějším sportům, existuje jedno jméno, které už více než dvacet let znají lidé po celém světě – Tiger Woods. Americká legenda, ikona, sběratel všemožných úspěchů, ale také člověk, který mnoho let procházel obrovskou osobní, zdravotní i sportovní krizí. Člověk, který se musel dokonce léčit ze závislosti na sexu. V neděli se ale Tiger (jinak mu nikdo neříká) vrátil ve 43 letech na samotný vrchol. Vyhrál nejprestižnější golfový turnaj Masters v americké Augustě. Vzbudilo to neobvyklé nadšení. Proč?

Zhruba hodinu poté, co Tiger Woods vyhrál v neděli prestižní turnaj Masters, dominovala tato zpráva prakticky všem významným zpravodajským serverům světa. Britská BBC, která je vůbec nejznámější veřejnoprávní televizní a rozhlasovou společností světa, měla Woodsovo vítězství na své online stránce hned ve dvou hlavních zprávách. Americký golfista není totiž výjimečný jenom svým sportovním uměním, ale přes všechny patálie, které způsobil a prodělal, je pořád ikonickou osobou pro teenagery i důchodce. Překračuje hranice sportu a je i velkou společenskou celebritou. Americký prezident Donald Trump, se kterým Woods občas soukromě hraje (naposledy 2. února), věnoval Tigerovi o víkendu až 5 svých příspěvků na Twitteru. Řečeno s expremiérem Jiřím Paroubkem: „Kdo z vás to má, pánové?“

Živoucí důkaz toho, jak se měnila Amerika

Jak je ale možné opětovné nanebevzetí u člověka, který léta podváděl svoji manželku a měl kdysi na golfových hřištích spíše pověst nepřístupného bručouna? Takový člověk bývá často odepsán a odsunut do propadliště dějin. Woods však dokázal překonat sám sebe i své problémy, dokázal se v poměrně vysokém věku vrátit na vrchol, dokázal, že člověk (i když to psychologové spíše vylučují) může v něčem změnit svoji povahu.

Každý, kdo golf někdy hrál, a každý, kdo tento sport sleduje, ví, že televizní stanice vždy smutnily, když se v minulých letech Tiger potýkal se zraněními a nehrál. Sledovanost přenosů prudce klesala. Bez Woodse to prostě nebylo ono. Navíc diváci mu na turnajích zachovali věrnost, ať se dělo cokoli. Když šel po hřišti Tiger, šlo s ním vždy daleko více lidí než s ostatními hráči. Jistě, mnozí na to hleděli se závistí, bylo to svým způsobem nespravedlivé, ale to bylo tak jediné, co se s tím dalo dělat.

Tiger Woods je také příkladem toho, jak se Amerika vyvíjela a změnila v posledních desetiletích. Jeho otec Earl, který byl černoch a který dvakrát sloužil jako voják ve válce ve Vietnamu, například při svých studiích ještě zažil otevřenou rasovou segregaci. Dokonce proti němu někteří jeho soupeři v baseballu odmítli nastoupit v zápase kvůli barvě jeho pleti. Golfistova maminka Kultida je navíc Thajka. Rodina se ale rozhodla postavit všem problémům a ze svého syna vychovala naprostého mistra svého oboru. Woods se tak stal příkladem toho, že když je někdo dobrý, nemůže rozhodovat o tom, zda se prosadí, barva pleti. Přitom právě golf byl dlouho výsadou „bílých mužů“. Dnes je to naštěstí minulostí.

Hrdinům bývá často odpuštěno

Navíc Tiger Woods vnesl do světového sportu další věc, která je v současnosti už také běžná. Dokázal svůj sportovní talent zpeněžit jako málokdo. Sportem a s pomocí nesmírně lukrativních smluv se sponzory dokázal jako jeden z prvních vydělat přes miliardu dolarů. Peníze pak investoval i na dobročinné účely. V roce 1996 založil s otcem nadaci TGR Foundation, která podporovala a podporuje děti a mladé lidi z chudších rodin. Kromě podpory zdravotnictví se hodně zaměřil především na vzdělávání. Jeho nadace rozdala na různé programy už stovky milionů dolarů.

Jistě, pestrý život Tigera Woodse dokazuje, že to není žádný svatoušek. Například v květnu 2017 byl zatčen kvůli podezření, že řídil auto pod vlivem drog a alkoholu. On sám tvrdil, že si vzal léky a pak pil alkohol. Omluvil se, zaplatil pokutu a přijal trest. Spáchal mnoho věcí, na které zřejmě není nijak hrdý. V mnoha směrech je přesto legendou. Legendou, která se dokázala vrátit na výsluní. A svět jásá, protože hrdinům bývá často odpuštěno.