Kniha s lebkou? Ale není v ní navíc něco o hermafroditech?

Kniha s lebkou? Ale není v ní navíc něco o hermafroditech? Zdroj: Profimedia

Šnek je úchylný hermafroditický deviant. Katolická cenzura v Polsku přesáhla představitelné meze

Průša je úchyl, ovšem hlemýžď také! Alespoň v jedné škole v Polsku, kde se díky silnému vlivu katolicismu řádně bojuje proti „nenormálnosti“ – třeba homosexualitě. Nově to odskákal i chudák šnek, protože je hermafrodit. A tak knížku s tímto úchylným deviantem v jedné polské škole vyřadili z mravních důvodů z knihovny. Ověřeno, nejde o hoax ani vtip!

Že jsme s Polskem nesrovnatelně zaostalí v celé řadě věcí, je všeobecně známo – třeba v nákladech na armádu či prostém nenacionalistickém vlastenectví nesaháme Polákům ani po kotníky. Kvůli tradičnímu vlivu katolické církve v této zemi, a kvůli velkému podílu zemědělců v populaci (kteří bývají katolíky zvláště horlivými) tam však dochází k jevům, které v České republice nejsou vůbec představitelné. Tedy mimo rámec (myslím i docela dobré) satiry.

Když polská televize TVN zveřejnila (v polštině) zprávu, že na nějaké škole zakázali v knihovně knížku o šnecích, protože jsou nepřirozeně hermafroditní, nejprve jsem to považoval za polskou verzi Divokého kačera či jiného satirického formátu.

Hlemýžď je úchyl!

Ale sichr je sichr – tak jsem tam poslal zdvořilý email, zda jde o satiru: „Ahoj, jsem novinářka z Fakta TVN. Bohužel to není vtip. To se opravdu děje. Materiál byl samozřejmě ironický pro hloupost úředníků, ale ten příběh je skutečný. Více se o tom můžete dozvědět i v dalších zdrojích.“ A několik linků.

Gastropodi čili plži jsou oboupohlavní. Mají samičí i samčí pohlavní orgány, a každý jedinec produkuje jak vajíčka, tak spermie. Pro katolíky stvořil šneky jako obojetníky Bůh, pro darwinisty evoluce, a pro zenbuddhisty oboupohlavní prostě jsou. Je to tak málo nepřirozené jako jelení paroží, kapsa klokana či prasečí štětiny. Šneci byli hermafroditní nejen dávno před vznikem katolicismu, ale už stovky milionů let před vznikem člověka.

Přesto teď (dejme tomu) svérázný polský katolický moralista a navíc učitel, který by měl respektovat rozum, rozhodl, že hermafroditismus plžů je v katolické zemi nepřijatelný a pohoršlivý. Pokud se pamatuji, Ježíš Kristus, když nešlo jinak, vypráskal z chrámu kupčíky. Myslím, že by při svém novém příchodu nezapomněl z polské školy vypráskat i toho učitele, co zakázal šnečí knížku.

Mezi omezenci a Ferynou

Polský příklad úchylného hlemýždě – přes veškerou svou bizarnost – výborně reprezentuje krizi postmoderní společnosti. Šnek nesporně hermafroditní je, a to od přírody, takže je to zcela přirozené. Přesto jsou obránci “přirozenosti” – historicky dejme tomu pravice – do té míry bigotní, omezení a padlí na hlavu, že je oboupohlavnost hlemýždě uráží a cenzurují ji.

No a starým jazykem řečeno levice je na tom v podstatě stejně, také vyvádí a požaduje úplné nesmysly, protože v tomto odvětví reality “levici” dnes představuje gender hnutí se svými aktivisty. A ti naopak požadují, abychom jako “přirozené a normální” chápali 71 pohlaví, které uživatelům na výběr v Británii nabízí Facebook, a Marii Ferynu.

Zdravý rozum a normální lidský úsudek, přirozenost člověka, dnes zůstávají malou a zanedbatelnou menšinou mezi těmito módními a většinovými krajnostmi extrémního levičáctví a extrémního pravičáctví. To jest – přirozenost je kdesi uprostřed. A co je uprostřed, když se na člověka podíváme zezadu? A to je přesně to místo, které dnes pozici zdravého rozumu nejlépe vystihuje.