Andrej Babiš chce měnit Česko. S jeho vládou se mu to prý daří (17. 2. 2019)

Andrej Babiš chce měnit Česko. S jeho vládou se mu to prý daří (17. 2. 2019) Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Levice, dávej pozor! Babiš běží doprava

Hnutí „Babiš ano“ vzniklo na troskách povalených pravicových stran. Bylo co přebírat, heslo „Bude líp a nebude korupce“ na to stačilo. Během let Babiš svůj program pootočil doleva, protože zájem zprava ochaboval a vlevo bylo vidět mnoho opuštěných duší hledajících přístav. Tak Babiš jako správný trhovec všechno předělal a vzal na sebe podobu levicové strany. Preference mu za pět let u moci neklesly, úbytky kryl přílivem zleva. Decimovat levicové a nacionalistické strany bylo ale výhodné jen zdánlivě. Ještě chvíli a Babiš nebude mít ve sněmovně nikoho na koalici.

ANO je hnutí pružné. Dlouho to netrvalo, Babiš chybu rozpoznal a jde doprava, protože zájem o pravici ožívá a byla by chyba nechat ho ladem. Začíná budovat malý a levný stát, který nebude nikoho obtěžovat. A protože chce současně spojovat národ, vezme vás, milá levice, s sebou. Pryč bude svět dotací, přídavků a státních dluhů. Ocitnete se v drsném prostředí kapitalistů. Malý a levný stát bude počítat a škrtit. Levicové plýtvání, které Babiš už zavedl, Babiš zas zruší. Bude se vám tam líbit?

Chvíli ano. Než rozpoznáte, kam vás Babiš zavlekl. Ale nemyslete, on zas rychle pozná, že mu utíkáte. Ale nepustí vás jen tak. Než doběhnete doleva, už tam zas bude Babiš se svým levicovým státem dotací, dávek a dluhů. Ale utíkat začnou pravicoví voliči. A tak rychle za nimi. Pryč s dotacemi, přiškrtit sociální stát. A zase zpátky doleva. A doprava. Malý šetrný stát. A doleva. Každý má právo na dotace. A šetřit. A dotace. A krach. Ten věští politický poklus, ne „novou postdemokratickou dobu“. Babiš může dělat stát klidně levicový, klidně pravicový. Podle toho, co frčí na trhu.

Takhle to myslel, řídit stát jako firmu, která sleduje poptávku. Politické kyvadlo je dobrý ukazatel, vyhov mu, chceš-li být u moci. Ale jednoho dne toto kyvadlo běžce srazí. Na trať nastoupí zas ti, kdo místo běhu sem tam dělají politiku. Žádná postdemokracie nebude.