Sněm ANO: Dva rozpolcení Babišové aneb I tak jsme stále frajeři

Andrej Babiš byl zvolen předsedou hnutí ANO. Tuto větu píšu zhruba hodinu před jeho zvolením, ale myslím, že se nespletu. Očekávané byly i další výsledky pátého sněmu hnutí ANO. Důležité jsou spíše vedlejší výroky pronesené v průběhu akce, konané tradičně v prostorách Agrofertu na pražském Chodově.

Úvodní projev předsedy Babiše jakoby psali dva Babišové. Ten první, říkejme mu Ba, který řekl, že všechny negativní nezvratné změny se staly po roce 1989. Ba dále zavrhl celý politický a společenský vývoj, kdy nebyl u toho, čímž vyšel vstříc svým radikálně naladěným levicovým voličům.

Souběžně vystoupil ten druhý, říkejme mu Biš, který přišel s tezí o levném a malém státu a volal po názorovém sjednocení země. Zároveň Biš varoval před dluhy a nezodpovědným hospodařením.

Do diskuse, která panuje v části elit hnutí ANO, jestli jsou pravicová nebo levicová strana, přispěl názorem, který sám označil za zásadní: nejsme napravo ani nalevo, jsme hnutí pro všechny občany. V tu chvíli si primátor Ostravy, Tomáš Macura, který nedávno složitě organizoval ideovou konferenci ANO, mohl veškeré výstupy z ní strčit do kapsy.

Vítači, kývači a rozpolcené ANO

Velký prostor se na sněmu věnoval květnovým volbám do Evropského parlamentu. „Volby nesmí ovládnou vítači a kývači,“ prohlásil Babiš. Krátce poté vedle něj na tiskovce stála nová lídryně hnutí ANO do eurovoleb Dita Charanzová. Paní europoslankyně je současně místopředsedkyní evropských liberálů (ALDE), což je politické uskupení v europarlamentu, který patří k hlavnímu proudu toho, co Babiš označuje za „vítače a kývače.“

Celá úřednická i politická kariéra Cahranzové byla vždycky založena na konformitě k hlavnímu proudu EU. Dnes ve svém projevu přišla s návrhem, že je nutné provést „reset ve fungování evropských institucí.“

Chtělo by se dodat: hlavní viníci zbyrokratizovaného projektu EU jej dnes chtějí křečovitě reformovat. Trochu to připomíná Gorbačovovu perestrojku. Až se člověk upřímně začíná o budoucnost Evropské unie bát.

ANO je Babiš

Těsně před sněmem také muselo dojít k velkému „paktu o neútočení“ mezi Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, mezi nimiž panoval už řadu měsíců studený mír.

Babišův předseda poslaneckého klubu Faltýnek v úvodu přinesl jemnou sebekritiku. Babiš už v předstihu znovu řekl, že je pro něj klíčovým mužem do funkce prvního místopředsedy, čímž odstoupili dva jeho konkurenti (Vokřál, Jermanová).

Odpoledne proběhnou volby řadových místopředsedů a širšího vedení (předsednictvo), z čehož bude možné odvodit posuny uvnitř krajské základny. Na politiku hnutí to však žádný velký vliv mít nebude.

ANO, to je Babiš. A když bude nejhůř, může být „u toho“ i bez těch kolem něj.