Uvnitř kontroverzní Kliniky.

Uvnitř kontroverzní Kliniky. Zdroj: Martin Přibyl

Aktivisté vstup na Kliniku zablokovali.
Exekutor Ivo Luhan.
V útrobách Kliniky: Takto aktivisté hospodařili v okupované budově.
V útrobách Kliniky: Takto aktivisté hospodařili v okupované budově.
V útrobách Kliniky: Takto aktivisté hospodařili v okupované budově.
54
Fotogalerie

Pohled Žižkováka: Klinika čtvrti pomohla, soudy ale respektujme

V záplavě zpráv o vyklizení squattu Klinika zaznívá z obou stran spousta ideologických výkřiků. Rád bych na problémový barák na Žižkově nabídl trochu jiný pohled – názor člověka, který pár desítek metrů od squattu žije a denně kolem něj prochází. Přestože nesouhlasím skoro s ničím, co osazenstvo centra hlásá a prosazuje, musím říct, že obsazení Kliniky Žižkovu celkově spíš pomohlo.

Budova bývalé plicní kliniky v Jeseniovce byla nevyužívaná od roku 2009. Za pár let se z ní a jejího okolí stala malá žižkovská no-go-zóna. Běžné byly rvačky narkomanů a bezdomovců, injekční stříkačky se daly přehazovat vidlema. V parku přímo nad Klinikou se přitom běžně pohybovaly děti, pokud jim rodiče rovnou nenařídili se místu úplně vyhýbat.

Stát i městská část tak dlouho nedokázaly situaci kolem budovy vyřešit, až ji obsadili squatteři. Dál už je to dost známý příběh – z Kliniky se stalo oficiálně sociální a kulturní centrum, v praxi to znamenalo spíš takovou punkovou levičáckou klubovnu, kde visí anarchistické plakáty a kde se čte Marx.

Mimo tenhle medializovaný politický nános se ale na Klinice pořádaly akce jako koncerty, rozdávání jídla a oblečení bezdomovcům nebo dětské kroužky. Místo toho, aby rodiny s dětmi dům obcházely obloukem, začaly chodit dovnitř. A často to byli lidi, které nějaká „fetišizace soukromého vlastnictví“ vůbec nezajímá.

O majetek se vlastník má postarat

Na druhou stranu je třeba připomenout i děsný případ znásilnění, kterého se na Klinice podle svědků dopustila transgender-aktivistka a jehož vyšetřování lidé z centra zabránili tím, že odmítli policii sdělit jména obětí.

Aby nedošlo k omylu: chápu a respektuju rozhodnutí všech soudů a dalších orgánů, které o Klinice až doteď rozhodovaly a nechtěl bych, aby se v Česku o soukromém vlastnictví rozhodovalo stylem „nelíbí se mi, jak používáš svůj dům, tak si ho vezmu.“ Jako Žižkovák jsem ale rád, že se s budovou Kliniky konečně něco začalo dít a poslední 4 roky se kolem ní dá chodit.

Ať už případ dopadne jakkoli, horší než před obsazením to snad nebude. Doufejme, že se celá situace konečně uklidní a třeba se stát po tomhle varování začne o svůj majetek poctivěji starat. Kdyby to dělal už před deseti lety, nemuseli by dnes exekutoři z domu vyhánět squattery.

Podívejte se na fotogalerii z Kliniky: