Video placeholde

Šéf Senátu Kubera: Všichni se dožijeme komunismu, Češi peníze na obědy pro děti propijí a prokouří

Chvíli předseda Senátu, chvíli řadový senátor. Jaroslav Kubera chce dál svobodně říkat to, co ho trápí a co mu přijde na mysl. Sílu svých slov vnímá, opatrností se při svém vyjadřování ale neřídí. A důraz neklade ani na přesnost, třeba když mluví o tom, kolik státu přinesou kuřáci. Tvrdí přitom, že za rakovinu kouření nemůže, jde spíš o stres. S prezidentem Zemanem ale chce mluvit o ostré kritice BIS, která prý už byla za hranou. Sám kandidaturu na prezidenta vylučuje. A říká, že pokud jeho slova urazila některou z žen, která zažila domácí násilí, tak ať se mu prý ozvou. Nevěří totiž, že existují.

Na svůj novoroční projev Kubera dostal drtivě pozitivní reakce. Šéf sněmovny Vondráček po něm prý mluvil jen proto, že se mu chtěl vyrovnat. Uvědomuje si, že by se měl vyjadřovat s opatrností. Jedním dechem ale dodává, že třeba 1. ledna tuto opatrnost nepředvedl. Tvrdí totiž, že to, co se v Česku děje, není normální. Zákazy kouření ho uráží a nevěří číslům, která předkládá ministr zdravotnictví. Náklady na kuřáky srovnává třeba s léčením sportovců. 

Jaroslav Kubera klade důraz na svobodu jednotlivce. Nebude hlasovat pro žádný zákon, který by ji omezil. Stát by se podle něj měl starat jen o bezpečnost občanů a svou obranu. Obědy zdarma pro děti jsou prý jen uplácení. Lidé, kteří tvrdí, že na ně nemají, podle Kubery peníze propijí a prokouří. Těch, kteří na ně nemají skutečně, je údajně tak málo, že nestojí za zřetel. V souvislosti s činností vlády Andreje Babiše Kubera tvrdí, že se všichni ještě dožijeme komunismu. Kritika Babiše kvůli jeho kauzám je ale prý kontraproduktivní.

Reakce na Babišovy kauzy podle Kubery pokazily loňské oslavy. Češi prý neumí ani pořádně slavit. Předseda Senátu se bojí, že letos se situace znovu vyhrotí. Odmítá přitom, že by za to mohla i slova prezidenta, třeba o lepšolidech. Zemanovi kritici prý taky mluví strašně. V jeho vyjadřování podle Kubery hraje roli věk. Nevěří už ale, že by prezident brzy skončil. Vyčítá mu přitom ostrou kritiku BIS a chce s ním o ní mluvit.

Kubera říká, že ženy nemají většího obdivovatele, než je on. Tvoří prý drtivou většinu jeho voličů. Tvrdí, že nepotřebuje zkoušet, jestli drží, prý to dělají samy. Odmítá, že by jeho slova mohla ublížit ženám, které zažily sexuální násilí. Pokud prý takové ženy, které urazil, jsou, mají se mu ozvat. Rád se totiž omluví.

Proč nemá Václav Klaus ml. šanci stát se prezidentem? Kudy vede podle Jaroslava Kubery cesta ke komunismu? Může předseda Senátu mluvit o dobroserech? Jak vysvětluje tvrzení, že kouření nemůže za rakovinu? A čeho chce ještě v Senátu docílit?